Debat en theater bij vernieuwd Weekend van Voorschoten

Debat en theater bij vernieuwd Weekend van Voorschoten
Veel bezoekers tijdens het Weekend van Voorschoten.
© Foto LD
Voorschoten

Op de Voorschotense Voorstraat schopt een man in een wit pak tegen een paal. Niemand kijkt op van de karateka, want verderop wordt bijvoorbeeld ook getafeltennist en gezongen. Het is de nieuwe opzet van Het Weekend van Voorschoten, waarbij alle lokale verenigingen zich actief presenteren.

Ronald le Clerq is lid van de organisatie. Hij kijkt tevreden om zich heen. „Ik zie veel nieuwe gezichten in vergelijking met andere jaren. Dit is de 21e keer dat Het Weekend van Voorschoten plaatsvindt. We wilden het wat dynamischer maken. We hopen dat dat lukt met de selfiewedstrijd, de demonstraties en de racewagens.” In combinatie met de Monumentendag van zaterdag én het mooie weer trekt het weekend in ieder geval veel bezoekers.

In de Schoolstraat is het daarom nog smaller dan anders. Voor de winkels staan kraampjes, met daarvoor weer vertegenwoordigers van organisaties. Deze lopen zeer uiteen: van judo tot yoga en van dierentehuizen tot thuiszorg. Dáárvoor staan folderuitdelers waarvan sommigen zich wel erg opdringen, waardoor het bijna spitsroeden lopen is in deze sluis.

Ook Saskia van Batenburg staat met papieren in haar hand. Ze probeert mensen te werven voor haar yogacursussen. Storm loopt het niet. Ze had gehoopt een demonstratie te mogen geven op het aangrenzende Kerkplein, maar de organisatie zette er liever muzikanten en een politiek café neer. Ze maakt zich er niet druk om.

Op het terras van Het Wapen van Voorschoten gaat Trudy Roelofsen even zitten. Ze heeft net gezongen, samen met haar koor Exultate Deo. „We hebben een nieuwe versie van het Dorpslied gezongen”, zegt ze voldaan. „Er was best veel publiek en het optreden ging goed. Dit was voor ons ook een voorbereiding voor een concert dat we op 16 november in Leiden gaan geven.”

Ondanks de drukte op straat is het geen herrie. Daardoor zijn de sprekers van het CDA en D66 op het Kerkplein goed te volgen. Ze debatteren er op los, maar trekken nauwelijks publiek. Dat gaat liever naar de terrasjes waar je op de eerste rang zit voor de blues- en jazzbandjes. Ook het zich continu verplaatsende straattheater kan op veel kijkers rekenen.

Als de koffie op de terrastafels halverwege de middag steeds meer plaatsmaakt voor bier en wijn, breken de kraamhouders langzaam op. Drie gezellige dagen zijn voorbij, waarbij de gemeente zijn veelzijdigheid liet zien. Klassieke muziek bij Kasteel Duivenvoorde en dan met een ouderwetse NZH-bus naar de racewagens in het dorp. Dat soort combinaties maken zo’n weekend leuk voor iedereen.

Meer nieuws uit Leiden