Premium

Extra veiligheidsmaatregelen na heropening Home

Extra veiligheidsmaatregelen na heropening Home
Home in Noordwijk.
© Foto Leidsch Dagblad
Noordwijk

De heropening van Noordwijkse uitgaansgelegenheid Home gaat gepaard met de nodige zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen. Dat zei burgemeester Jon Hermans naar aanleiding van de beslissing om de sluiting met ingang van woensdag op te heffen. Die was opgelegd na zware geweldsincidenten in het uitgaansgebied.

In de nacht van 5 op 6 augustus werd voor de deur van Home aan De Grent een handgranaat aangetroffen. Kon dit explosief nog onschadelijk worden gemaakt, voor de woning van de exploitant aan de Binnenweg ging er wel een granaat af met veel materiële schade in de straat tot gevolg. Voor Hermans aanleiding Home voor twee weken te sluiten, een termijn die later met nog eens vier weken werd verlengd. Waar de exploitant kon leven met de eerste maatregel, spande hij een kort geding aan om de verlening van tafel te krijgen. Hij kreeg geen gelijk. Volgens de rechter was het terecht dat de burgemeester meer belang hechtte aan de veiligheid dan aan het financiële belang van de ondernemer. Dat de incidenten niet het gevolg waren van activiteiten in de horecagelegenheid zelf speelde geen rol bij die beslissing. Uit de uitspraak bleek dat er vermoedelijke sprake is van een persoonlijk dan wel zakelijk conflict tussen de exploitant en een ander persoon. Dat was voor de rechter reden genoeg de sluiting in stand te houden.

Recent overleg tussen Hermans, politie en Openbaar Ministerie heeft ertoe geleid dat Home met ingang van woensdag weer open mag. Publiek is komend weekeinde weer welkom kondigde de uitbater maandag aan. Hermans: ,,Als het dreigingsniveau hetzelfde was gebleven, was Home nog gesloten, maar gedurende de sluiting is het rustig gebleven.’’ Daarnaast worden er extra maatregelen genomen. Zo komt er op straat extra toezicht en heeft de exploitant Hermans toegezegd extra beveiliging in te huren. Op de ’onzichtbare’ maatregelen ging ze niet in. In de zaak zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.