Premium

Leidse oplichtingsverdachte Peter D. weer op vrije voeten vanwege hartproblemen

Leidse oplichtingsverdachte Peter D. weer op vrije voeten vanwege hartproblemen
Leiden

De Haagse rechtbank laat oplichtingsverdachte Peter D. (50) uit Leiden na drie maanden weer op vrije voeten vanwege gezondheidsproblemen. De man werd opgepakt na een uitzending van het programma Undercover van Alberto Stegeman op SBS6.

D. wordt ervan verdachte dat hij een bekende van vroeger voor 42.000 euro heeft opgelicht. Hij zou de man hebben voorgespiegeld dat een vrouw, ene Hilde, een amoureuze relatie met hem wilde. Tot een ontmoeting kwam het niet. D. zou het slachtoffer hebben wijsgemaakt dat de vrouw geld nodig had voor medische behandelingen. Het slachtoffer betaalde dat geld aan D.

Het OM beschuldigt de Leidenaar verder van oplichting van een vrouw. Hij zou haar een bedrag van 6250 euro uit de portemonnee gekletst hebben. D. beloofde met haar te gaan samenwonen, maar wilde wel geld zien voor onkosten die hij daarvoor moest maken. Zijn advocate vroeg maandag bij de rechtbank om het voorarrest van D. te schorsen om gezondheidsreden. Ze citeerde een gevangenisarts, die had vastgesteld dat het hart van de Leidenaar „helemaal op” is. In de penitentiaire inrichting zou hij geen goede behandeling kunnen krijgen.

Tamtam

„Hij wil zijn leven een nieuwe richting geven, maar wordt constant gevolgd door de cameraploeg van Alberto Stegeman”, zei de advocate. Ze beklaagde zich erover dat de arrestatie van D. gebeurde met veel „tamtam”, in de aanwezigheid van het programma. D. verbleef toen bij een opvanginstelling.

Het OM verdenkt D. er ook van geld van de oplichtingspraktijken heeft verbrast. In het televisieprogramma Undercover zei D. zelf dat hij het had besteed aan dure champagne en hotels. Hij had een vriendin die ’verschrikkelijk veel geld’ kostte. Volgens D. was hij ook gokverslaafd.

Op 13 december wordt de oplichtingszaak tegen D. bij de rechtbank inhoudelijk behandeld. De Leidenaar, die maandag niet op de zitting verscheen, moet dan wel aanwezig zijn.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.