Theater Castellum in Alphen gaat mogelijk in de verkoop

Theater Castellum in Alphen gaat mogelijk in de verkoop
Theater Castellum aan het Rijnplein.
© foto ld
Alphen aan den Rijn

Theater Castellum gaat mogelijk in de verkoop. Burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn overwegen het verliesgevende gebouw van de hand te doen.

,,Er zijn partijen die interesse hebben’’, zegt wethouder Leo Maat (cultuur/Groenlinks) desgevraagd. ,,Voorwaarde is wel dat het gebouw de functie van theater en bioscoop houdt.’’ Ook moet een koper interesse hebben in het maken van een poppodium in het gebouw, want de coalitie van Nieuw Elan, Groenlinks en CDA wil graag dat dat er komt.

Verkoop van het theater aan het Rijnplein is een van drie toekomstscenario’s die het college de komende tijd onderzoekt. De exploitatie van het gebouw uitbesteden aan een ondernemer, is een mogelijk alternatief. De exploitatie van een poppodium in het gebouw apart onderbrengen bij een commerciële partij, is de derde optie.

Volgens Maat kost het maken van een poppodium in Castellum zo’n acht ton. ,,Dan moet je de kleine zaal aanpassen. Als daar 400 man staat te dansen, dan wordt het nogal warm, dus er zal dan het een en ander aan de klimaatbeheersing moeten gebeuren.’’ de discussie daarover wil maat eventueel met een koper voeren. ,,Stel dat je het pand binnen enkele maanden kunt verkopen, dan kunnen we het daar over hebben.’’

Het college wil, los van de eventuele verkoop, snel beginnen met een ingrijpende verbouwing van het Castellum en daar 2,6 miljoen euro voor uittrekken. Voor dat geld moet er een andere foyer komen, krijgen de garderobe en de kassa een andere plek en wordt de keuken en de trappen aangepast.

Maat noemt de verbouwing een no-regretmaatregel: ,,Het gebouw neemt door de verbouwing in waarde toe. Als we het gebouw verkopen, krijgen we er meer geld voor, na deze verbouwing.’’ Vanwege de verbouwing sluit Castellum volgend jaar van juni tot en met oktober.

Na de verbouwing is het de bedoeling dat omroeporganisatie Studio Alphen haar intrek in Castellum neemt. Ook jongerenorganisatie Streetlive gaat mogelijk naar Castellum.

Plannen om van Castellum een multifunctioneel Huis van de Stad te maken, zijn van de baan. ,,Ons budget is daarvoor niet toereikend en het gebouw is er ook niet groot genoeg voor’’, aldus Maat. ,,En Alphen aan den Rijn verdient een groot theater.’’

De Alphense politiek klaagt al tijden steen en been over de hoge kosten van Castellum.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.