Premium

Wassenaarse raad verdeeld over motie aanpak krakers Huize Ivicke

Wassenaarse raad verdeeld over motie aanpak krakers Huize Ivicke
De spandoeken mogen toch blijven hangen bij Huize Ivicke.
© Archieffoto
Wassenaar

Alle raadsleden zijn het er over eens dat de krakers uit Huize Ivicke zouden moeten vertrekken, zodat eigenaar Ronnie van de Putte kan beginnen met de restauratie. Toch was de gemeenteraad dinsdagavond hevig verdeeld over een motie van de VVD en het CDA om burgemeester Leendert de Lange een extra zetje te geven een einde te maken aan de illegale bewoning.

Met tien stemmen voor en negen tegen, werd de motie aangenomen. De krakers kunnen dus binnenkort een gesprek met de burgemeester verwachten.

Bovendien wordt de burgemeester opgeroepen de raad tijdig te rapporteren het gesprek met het Openbaar Ministerie en de politie over een eventuele ontruiming. En moet hij een krakersscan uitvoeren naar de hoeveelheid gekraakte panden in Wassenaar. Op verzoek van De Lange schrapten de VVD en het CDA de opdracht om ook spandoeken, borden en vlaggen op het terrein te verwijderen.

Lokaal Wassenaar, D66, GL, de PvdA, fractie Hagen en HvW hadden forse kritiek. Ze vonden dat de burgemeester door moest gaan met waarmee hij al bezig is, waardoor de motie overbodig was. Bovendien vragen ze zich af of het vertrek van krakers leidt tot het tegengaan van het werkelijke probleem, namelijk de verkrotting van Ivicke.

Bond Heemschut liet dinsdag ook weten dat het beter is voor het monument dat het bewoond is, dan dat het leeg staat. Huize Ivicke is voorgedragen voor de lijst van de zeven meest bedreigde monumenten van Europa.

Eigenaar Ronnie van de Putte lijkt weinig haast te maken met de restauratie van het rijksmonument. De Wassenaarse gemeenteraad sprak dinsdag in beslotenheid over een plan om Ivicke toch te redden van de ondergang.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.