Premium

Regio betrekken bij ontwikkeling badplaats Noordwijk

Regio betrekken bij ontwikkeling badplaats Noordwijk
De badplaats Noordwijk.
© Archieffoto Hielco Kuipers
Noordwijk

Stephan Stokkermans, algemeen directeur van Grand Hotel Huis ter Duin, meent dat de handen ineen geslagen moeten worden om de badplaats Noordwijk een goede toekomst te garanderen.

Waar Zandvoort de metropool Amsterdam als achterland heeft en Scheveningen kan steunen op Den Haag en Rotterdam, daar zijn ze in Noordwijk ’druk bezig met de nieuwe vrienden in Noordwijkerhout en De Zilk’, doelde Stokkermans tijdens een toespraak voor de Noordwijkse Ondernemers Vereniging op de recente fusie. Stokkermans pleit er dan ook voor dat Noordwijk het achterland betrekt bij de ontwikkeling van de badplaats. Hij noemde in dat verband Leiden ’een verborgen parel’.

Volgens Stokkermans, tevens voorzitter van de plaatselijke afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, is Noordwijk al decennialang de leidende badplaats van Nederland. Niet voor niets kozen de Amerikaans president Barack Obama en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping tijdens de nucleaire top van 2014 voor Noordwijk als tijdelijk onderkomen. Maar de laatste jaren zijn Zandvoort en Scheveningen in opkomst doordat zij bij de verbeteringen van de badplaats kunnen rekenen op de steun van gemeente en provincie. Hulp die in Noordwijk veel minder voor de hand ligt.

Zo wordt in Scheveningen onder meer het Noordelijk havenhoofd ontwikkeld met hotel- en parkeerfaciliteiten. Het aantal van 4500 hotelkamers groeit de komende jaren met nog eens 650 viersterrenkamers. Zandvoort claimt inmiddels de in Noordwijk verzonnen slogan ’Beach of Amsterdam’ en profiteert van verbeteringen van de infrastructuur door de komst van Formule 1 naar. Een evenement dat volgens Stokkermans ook de vraag naar goede accommodaties zal stimuleren.

Noordwijk heeft ook allerlei plannen op de plank liggen voor de boulevard, maar die komen nog niet echt van de grond. Daarnaast steekt het Stokkermans dat allerlei infrastructurele projecten worden gepland zonder rekening te houden met de belangen van toeristische bedrijven.

Ondernemend Noordwijk was niet blij met de lange afsluiting van de op- en afrit naar de N206 bij de Beeklaan en willen de bedrijven dat de geplande wegwerkzaamheden tussen Picképlein en Wantveld in de zomermaanden worden onderbroken zodat het strand in het hoogseizoen bereikbaar blijft. Dat Noordwijk zich wil ontwikkelen als kuuroord kan tot hogere inkomsten in eerste en laatste kwartaal leiden, maar is volgens Stokkermans ’niet de heilige graal’.

Om Noordwijk dezelfde kansen te bieden als Scheveningen en Zandvoort wijst Stokkermans niet alleen op samenwerking met het achterland, maar moet er ook strategisch worden geïnvesteerd in toerisme en parkeerfaciliteiten. ,,En strategisch kunnen kiezen is ook nee durven zeggen. We zijn geen slaapdorp voor forensen.’’ Het stoort Stokkermans dat mensen die jarenlang naar Noordwijk als gast kwamen, omdat ze het zo’n aantrekkelijk dorp vonden, eenmaal als bewoner op de rem trappen en ontwikkelingen tegen houden. ,,Alsof je bij Schiphol gaat wonen en dan gaat klagen over geluidsoverlast’’, aldus Stokkermans.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.