Voetballen om levensdoelen te bereiken

Leiden

Stichting Life Goals Leiden organiseert vrijdag aanstaande bij UVS een voetbaltoernooi voor kwetsbare groepen in de samenleving.

Twaalf teams strijden in de 7x7-variant - zeven spelers per team op een half veld - om de overwinning en een plek in de landelijke finale.

Life Goals werd in maart 2018 opgericht als lokale stichting. Het stelt zichzelf ten doel kwetsbare groepen aan het bewegen te krijgen en daarmee weer grip op hun leven te krijgen. ,,Het reguliere sportaanbod voldoet niet voor deze doelgroep’’, zegt Monique Koen van Life Goals.

,,We praten over ex-verslaafden, dak- en thuislozen, statushouders, zwerfjongeren, tienermoeders, ex-gedetineerden of verwarde personen; mensen die al in aanraking zijn gekomen met zorginstellingen. We hebben een eigen methodiek ontwikkeld om een brug te slaan tussen de sportwereld en de maatschappij. Deze mensen komen terug uit een moeilijke situatie. Ze moeten structuur krijgen en leren samenwerken en communiceren in een team.’’

Landelijk gezien kreeg Life Goals sinds januari 2017 al meer dan 3300 ’probleemgevallen’ aan het sporten in 25 verschillende programma’s. Daarnaast leidde de stichting bijna 200 maatschappelijke sportcoaches op. Koen: ,,Van alleen maar thuiszitten naar je onder de mensen begeven en stappen zetten in de maatschappij. Wij helpen daarbij. Sommigen gaan vrijwilligerswerk doen, anderen gaan zelfs echt aan het werk.’’

Life Goals werkt samen met de gemeente Leiden, voetbalvereniging UVS, de stichting uitgeprocedeerde vluchtelingen (STUV) en De Binnenvest. Wethouder Paul Dirkse verricht vrijdag de aftrap van het toernooi bij UVS, dat duurt van 11.00 - 16.00 uur.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.