Premium

Studentencolumn Bart Wesstein: Appelpop

Studentencolumn Bart Wesstein: Appelpop

Bart Wesstein is druk bezig met het afronden van zijn studie Rechtsfilosofie om vervolgens door te vliegen naar Bestuurskunde op de faculteit in Den Haag. Hij woont samen met de liefde van zijn leven en bevindt zich op de glijdende schaal van studentenleven naar burgerlijkheid.

Het einde van de zomer vier ik het liefst in Tiel. Hier wordt elk jaar één van de grootste gratis festivals van Nederland gehouden: Appelpop. Afgelopen weekend was het weer zover en die timing vind ik altijd perfect.

Ondanks dat het collegejaar net is begonnen is het dan tijd voor een minivakantie waar je gevoelsmatig al niet meer op hebt gerekend. Verder helpt het dat het enorm goedkoop is, want naast bier en verblijf zijn er bijna geen kosten. Je kunt lekker op de camping in het zonnetje blijven zitten totdat de gratis shuttlebus je naar het festivalterrein brengt. Ten slotte is daar een line-up waar je u tegen zegt, met dit keer onder anderen Nielson en Racoon. Ieder jaar vind ik het weer een wonder dat dit zo georganiseerd kan worden en vertrek ik met veel voorpret richting de Betuwe.

Dit wonder kan echter makkelijk verklaard worden door de medewerking van tientallen sponsoren, bakken met publiek geld en heel veel vrijwilligers. En dat allemaal ter promotie van de regio, die overigens ook zeker de moeite waard is. Appelboomgaarden, veel groen en de brede Waal door oneindig laagland – het is een mooie streek.

Op de weg terug vroeg ik mij af of een dergelijk festival niet ook in onze regio georganiseerd zou kunnen worden. Natuurlijk kennen we Werfpop, maar dat is qua omvang en muzikale bezetting niet te vergelijken met zijn grote Betuuwse broer. Zou het niet mooi zijn om de rest van Nederland Leiden te laten zien, zonder de kerken, musea en de universiteit, maar met massale popmuziek die iedereen aanspreekt?

Een korte online zoektocht naar de organisatie achter het evenement helpt mij snel uit de droom. Het kost de lokale overheid waanzinnig veel geld en (zoals dat vaker voorkomt bij dit soort uit de kluiten gewassen buurtfeesten) ziekenhuiszuipen is onder de plaatselijke jeugd een erg groot probleem. Verder is Appelpop zo massaal dat de gemeente Tiel (ongeveer 40.000 inwoners) zich bezig moet gaan houden met antiterreurmaatregelen, die de bezoekers op de Waalkade (40.000 personen op de piekmomenten) moeten beschermen. Nogal een opdracht voor een middelklein stadje. En daar komt de immense overlast voor de plaatselijke bevolking natuurlijk nog bij.

Appelpop heeft dus een hoog Not In My Backyard gehalte. Het is prettiger om het halve land door te trekken en na afloop weer terug te keren naar het netjes achtergelaten Westen. Voor mijzelf is dat ook beter. Blijven hangen in de vakantiestemming is er nu niet bij. Het collegejaar is immers net weer begonnen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.