Prijzige Leidse parkeergarages in de toekomst ook open voor bewoners

Prijzige Leidse parkeergarages in de toekomst ook open voor bewoners
De parkeergarage aan de Lammermarkt.
© archieffoto
Leiden

De twee grote, gemeentelijke, ondergrondse, parkeergarages moeten ook worden opengesteld voor de Leidse binnenstadbewoners.

Die mededeling deed verkeerswethouder Martine Leewis (GroenLinks) maandagmiddag tijdens een bijeenkomst van reizigersvereniging Rover, waar ze op uitnodiging sprak. ,,Het is toch zonde dat we twee peperdure garages hebben die ’s nachts leeg staan.’’

De garage bij de Garenmarkt – die begin volgend jaar wordt geopend – en die onder de Lammermarkt hebben samen bijna honderd miljoen euro gekost. Ze zijn specifiek aangelegd voor bezoekers van de binnenstad.

Daar wil de wethouder, zeker als het gaat om de lege nachtelijke uren, verandering in brengen. Want als bewoners van de binnenstad die een parkeervergunning hebben ondergronds mogen parkeren, ontstaat meer vrije ruimte op straatniveau. Leewis voorspelde gistermiddag wel dat haar voorstel aan zal komen op ’lastige besluitvorming.’

Een tip die de wethouder in de achterzaal van café De Vergulde Kruik aan de Haarlemmerstraat meekreeg van Rover-directeur Freek Bos, wil ze ook proberen in te voeren. Bos vertelde over Nijmegen waar plaatselijke, grote onderwijsinstellingen hun aanvangstijden van de lesuren in de ochtend hebben opgeschoven.

Het leverde daar ’twintig procent minder spitsbelasting’ op. Leewis kondigde aan het onderwerp met de Leidse universiteit, Hogeschool Leiden en Mbo-Rijnland te gaan bespreken.

Puzzel

Maar het meest urgente probleem dat Leewis in Leiden wil aanpakken, is het grote tekort aan fietsstallingsplaatsen in het stationsgebied. ,,Als ik hoor dat de mededeling telkens luidt ’sorry de stalling is vol’, dan word ik daar niet goed van’’, aldus de wethouder.

Het is daarom dat de beoogde ondergrondse parkeergarage van nieuwbouwproject De Geus, recht tegenover het station, mogelijk wordt omgezet in een fietsenkelder.

En verder komt er overleg met alle eigenaars van bestaande parkeergarages rond het station om te kijken of ook daar ruimte voor fietsen kan komen. ,,Parkeren is en blijft een ingewikkelde puzzel.’’

Leewis krijgt komende maandag bezoek van Stientje van Veldhoven, de D66-staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Leiden is het zesde treinstation van Nederland en het derde ’fietsstation’.

Maar in landelijke rapporten en nota’s over de voorspelde groei van het openbaar vervoer in het land, is de aandacht voor Leiden niet navenant. Dat wil de wethouder rechttrekken, zo kondigde ze aan.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.