Gemeente Voorschoten raadpleegt inwoners over verkoop Ambachts- en Baljuwhuis

Rechts het Ambachts- en Baljuwhuis.© Archieffoto

Marieta Kroft
Voorschoten

Gemeente Voorschoten gaat medio oktober in gesprek met de inwoners over de verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis.

De exacte datum, de locatie en het programma worden eind september bekend gemaakt.

Sinds de gemeente begin dit jaar bekend maakte dat ze het Ambachts- en Baljuwhuis wil verkopen, is er veel discussie in het dorp. Zo is er de Vereniging tot Behoud van Oud, Groen en Leefbaar Voorschoten die vindt dat het gebouw bij de gemeente moet blijven.

De vereniging vreest dat de publieke functie verloren gaat. Ook wil OGLV een advies van een hoogleraar 'notarieel recht' over de betekenis van het legaat van jonkheer Steengracht. Steengracht schonk het AB-huis in 1912 aan de gemeente onder de voorwaarde dat het zijn publieke functie behoudt. Een notaris die door de gemeente was aangezocht, zou hebben gezegd dat verkoop geen belemmering is. Dit advies blijft echter geheim. OGLV heeft er geen vertrouwen in.

Ook binnen de politiek gaan er stemmen op om geen ’tafelzilver’ te verkopen. De PvdA, ONS en het CDA riepen enkele weken geleden B en W op om het volk te raadplegen.

Het Voorschotense gemeentebestuur wil in principe het rijksmonument verkopen aan Jos Kriek, de eigenaar van het in het A en B-huis gevestigde restaurant Floris V. Kriek wil er een boetiekhotel met twaalf kamers in vestigen. Er zou nog een belangstellende partij zijn die het gebouw wil kopen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.