Garenmarkt houdt naam Garenmarkt, maar de garage eronder krijgt geen fijnstoffilter en de aanleg van de ingang is vertraagd

De nieuwe ingang van de parkeergarage aan de Korevaarstraat.© Foto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

Het plein waaronder momenteel een fonkelnieuwe parkeergarage wordt afgewerkt, blijft Garenmarkt heten. En in de garage komt ook definitief geen apparatuur die fijnstof uit de lucht filtert. Met een dubbel ’nee’, maakt de gemeente een einde aan beide discussies.

Eigenlijk wordt met ’Garenmarkt’ de straat bedoeld die loopt vanaf de Steenschuur tot de Hoefstraat en halverwege de Raamsteeg kruist. In 1969 werd het Kort Levendaal gedempt en daarnaast enkele oude, verpauperde panden gesloopt. Daardoor ontstond een plein dat in de volksmond ook Garenmarkt werd genoemd. Die naam werd in 1997 officieel bekrachtigd.

Door de huidige bouw van de parkeergarage, waardoor het plein een nieuw, autoloos en stadsparkachtig uiterlijk krijgt, ontstond onder meer bij de wijkvereniging de roep om een nieuwe naam. Thorbeckeplein en Le Pooleplein werden als opties genoemd.

Die gaan er niet komen en ook een andere discussie wordt tegelijkertijd afgekapt. In veel ondergrondse parkeergarages hopen hoge concentraties fijnstof zich op door de uitlaatgassen van de auto’s, zo blijkt uit onderzoek. Er zijn grote elektrotechnische apparaten in de handel die fijnstof kunnen filteren maar die zijn prijzig, tot enkele tonnen. Mede daarom schaft de gemeente Leiden ze niet aan. Een woordvoerster meldt dat dergelijke apparatuur wel de hoeveelheid luchtvervuiling reduceert. ,,Maar het effect in de omgeving van een parkeergarage is marginaal. De opbrengst weegt dan ook niet op tegen de kosten van aanschaf en onderhoud van dergelijke filters.’’

Aan de ingang van de nieuwe garage wordt momenteel druk gewerkt, om de hoek bij de Korevaarstraat. Momenteel kunnen auto’s en bromfietsers daar niet langs en zijn er alleen smalle passages voor voetgangers. Doordat een bescheiden vertraging is opgetreden - de bestelde natuurstenen afdekwanden laten op zich wachten - blijft die situatie tot zeker eind deze maand zo. Het heeft geen gevolgen voor de gehele planning van het project dat begin volgend jaar wordt gepresenteerd.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.