Premium

Wethouder Nanning Mol neemt afscheid van Voorschoten: ’Financieel toezicht? Ik gun het alle gemeenten’

1/2
Voorschoten

Terugkijkend op ’elf mooie jaren als raadslid en bestuurder in Voorschoten’ was er ook wel een dieptepunt. Wethouder Nanning Mol (39) hoeft daar aan de vooravond van zijn vertrek niet lang over na te denken: „Het besluit van de provincie eind 2016 om Voorschoten onder financieel toezicht te stellen.” Het dorp was hierdoor geen baas meer over de eigen portemonnee.

Paradoxaal genoeg voegt Mol daar meteen aan toe dat hij ’elke gemeente wel een keer financieel toezicht gunt’. De ondercuratelestelling bracht Voorschoten namelijk ook iets goeds. „Allemaal, raad en college, wilden we onze schouders eronder zetten om hier zo snel mogelijk uit te komen en dat is gelukt. Onze hele organisatie is doorgelicht. We hebben er enorm veel van geleerd. We zijn er sterker uitgekomen dan voorheen. Scherpe tegenstellingen tussen oppositie en coalitie bijvoorbeeld, zijn er niet meer.”

Nog ruim een week en Mol vertrekt naar de 12.000 inwoners tellende gemeente Laren in het Gooi om daar burgemeester te worden Tijd dus voor een afscheidsinterview. „Let niet op de rommel”, zegt hij terwijl hij in zijn woning aan de Leidseweg de koffie schenkt. „We zijn aan het ruimen.” Hij en zijn partner Erwin gaan voorlopig een huis huren in Laren. Onder andere veertig meter aan vooral klassieke cd’s gaan mee. „Het is wel jammer van onze uitbouw”, wijst hij naar een nieuw gedeelte van het huis. „Die was net klaar.”

Hoorn

Met zachte klassieke muziek op de achtergrond, afgewisseld door het boren door klussende buren, blikt Mol terug op de achter hem liggende jaren. Opgegroeid in de omgeving van Hoorn, studeerde hij bestuurskunde in Leiden. Nadien had hij allerlei functies bij de landelijke VVD. Zo was hij een tijdje de naaste medewerker van toenmalig Tweede Kamerlid Charlie Aptroot en fractievoorzitter Mark Rutte. Ook deed hij ervaring op als bestuursadviseur bij de Unie van Waterschappen.

In mei 2017 werd hij wethouder in het in zwaar weer verkerende Voorschoten. Mol was onder meer verantwoordelijk voor de zorg. Veel energie stak hij in de komst van een brede welzijnsorganisatie voor inwoners van 0 tot 100 jaar. „Daar ben ik best trots op.”

Een zorgenkindje is hier, net als elders, het budget voor de jeugdzorg. Voorschoten kwam vorig jaar een miljoen euro tekort. „Precies het bedrag dat het rijk op het budget bezuinigde.” Die rijksbezuiniging kwam te vroeg, vindt de wethouder. „Het besluit om zorgtaken bij de gemeenten onder te brengen, was goed en dat moet zo blijven. Gemeenten kunnen dat veel beter en op termijn goedkoper. Voordat we zover zijn, moeten we wel het geld hebben om in goede jeugdzorg de investeren.”

Hij noemt een voorbeeld van zo’n investering, waarvan de effecten later volgen. „Onze huisartsen hebben sinds juni een praktijkondersteuner voor de jeugdzorg. Hij kent de weg in het dorp. Een deel van de kinderen kan meteen door de praktijkondersteuner worden geholpen. En hij kan lokale hulp inzetten zoals de jongerenplek in het buurthuis of huiswerkbegeleiding.”

Na slechts twee jaar wethouder te zijn geweest, kiest de nog jonge Nanning Mol nu voor het burgemeesterschap. „Vorig jaar had ik kennelijk aan een paar mensen iets van mijn kunnen laten zien. Ze zeiden ’wil je geen burgemeester worden?’ Ik begon erover na te denken en toen die vacature van het prachtige Laren voorbij kwam, pakte ik die kans.”

En over tien jaar? „Dan ben ik misschien nog steeds in Laren”, zegt hij met een glimlach. „Het lijkt misschien zo dat ik om de paar jaar iets anders doe, maar vergeet niet dat ik wel elf jaar in de Voorschotense politiek heb gezeten. Dat werk vergde dus ook best een lang rijpingsproces.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.