Premium

Mogelijk plek voor vierhonderd arbeidsmigranten in Woubrugge, maar waar blijven de paarden? (update)

1/2
Woubrugge

Maximaal vierhonderd arbeidsmigranten. Die kunnen wat B en W van Kaag en Braassem betreft een plek krijgen aan de Kruisweg in Woubrugge, ten oosten van de N207. Voorwaarde is wel dat raad en provincie instemmen met de benodigde wijziging van het bestemmingsplan ter plaatse.

Rond de plek waar twee stallen staan met onder meer honderdtien paardenboxen en de nodige ’bakken’, zijn twee tachtig meter lange en veertig meter brede gebouwen gedacht. Net als de iets grotere stallen van nu, krijgen ze op de eerste etage niet al te schuine daken. Volgens B en W passen ze daardoor prima in de agrarische omgeving rond de huisnummers 18 en 20.

Ondertussen zorgen de tweehonderd studio’s voor één of twee personen er volgens B en W voor dat de gemeente de ’eigen’ arbeidsmigranten fatsoenlijk kan opvangen. De bestuurders willen nog wel duidelijk krijgen hoeveel dat er zijn. De ramingen tot duizend die wethouder Petra van der Wereld hoorde, ’kwamen van ondernemers’.

Het zou het tweede ’Polenpension’ in de gemeente worden. Eerder al kreeg Wesselman Flowers toestemming om in het oude pand van SBW aan de Sotaweg in Roelofarendsveen maximaal 66 ’eigen’ seizoenarbeiders onder te brengen.

Varkens

Aan de Kruisweg in Woubrugge is op 250 meter afstand de nieuwbouw van varkenshouderij Nico Kroes gedacht. Die zit nu in de weg aan aan de westkant van het dorp, maar mag hier van 260 naar 700 zeugen gaan.

Toen die plannen drie jaar geleden concreet werden, liep een kwart van de klanten weg bij de belangrijkste huurder Golden Way Stables. „Het scheelde ons dus ook een kwart van de omzet”, kijkt eigenaar Harry Puts terug. „Terwijl we net op het punt stonden om na drie jaar investeren zwarte cijfers te gaan schrijven.” Dit jaar leek het lek boven: „We zaten weer bijna vol, ook omdat de varkensstallen iets verderop zouden komen en ik de nieuwe klanten kon zeggen dat ze zo modern worden dat ze niet zullen stinken en geen overlast zullen geven.”

Deze maand kondigde zich een nieuwe ’hobbel’ aan: de arbeidsmigranten. In paniek is Puts niet. Hij heeft een huurcontract tot eind volgend jaar en initiatiefnemer Nico Geerlings beloofde met hem een oplossing te zoeken voor de paarden. „Simpel zal het niet zijn”, denkt Puts. „Veel klanten komen uit de buurt, dus moet het alternatief in een straal van zes kilometer liggen. Ook is weer een speciale bodem nodig voor een van onze specialiteiten - reining - waarbij het werk van cowboys in een wedstrijd wordt gevat.

Het bedrijf van Geerlings, Flexwonen.nu, is gespecialiseerd in het verhuren van woonruimte aan arbeidsmigranten. Zo ook aan de Steekterweg in Alphen aan den Rijn.

Het mooie aan de Kruisweg vindt Geerlings de ruimte. Die maakt 32 vierkante meter grote studio’s mogelijk met douche, wc en keuken. „Gedachte daarachter is dat de gemiddelde arbeidsmigrant steeds meer kwaliteit wil en niet langer alles wenst te delen met anderen.”

Sommige dingen kunnen wel worden gedeeld. Zo krijgt ieder gebouw een waskamer en een gemeenschappelijke ruimte, onder meer voor spellen en fitness. Tevens komt er een binnenplein langs de in lengterichting gedachte binnenstraat waar een deel van de studio’s op uitkijkt. Plus, ergens buiten, een voetbalveldje.

Bedrijven uit Kaag en Braassem mogen hier als eerste hun arbeidsmigranten onderbrengen. Omdat ook Geerlings het idee heeft dat er duizend bedden nodig zijn in de gemeente, denkt hij de studio’s makkelijk te kunnen vullen. Dat lijkt in lijn met de wens van raadsleden om louter de ’eigen’ arbeidsmigranten onder te brengen. Zo simpel is het volgens Geerlings echter niet. „Wanneer iemand negen maanden per jaar bij een kweker in Kaag en Braassem werkt en drie maanden elders, kun je hem toch niet wegsturen?” En dat lijkt in lijn met Nieuwkoop, de gemeente die zo’n 400 meter verderop ligt. Die vindt dat de buren ’de regio moeten huisvesten’.

„Iedere gemeente moet iets bijdragen”, vindt Geerlings. „Je krijgt er ook veel voor terug. Goed uitgeslapen werknemers en woningen in de kernen waar weer gezinnen in kunnen wonen, in plaats van zes arbeidsmigranten. Want dat wil je eigenlijk niet. Punt is alleen dat je pas kunt optreden wanneer een alternatief als dit achter de hand hebt.”

Tips

Polen vormen nog altijd de grootste doelgroep, maar Geerlings durft niet te voorspellen hoe dat over twee jaar zal zijn. „Er is een verschuiving gaande naar andere nationaliteiten, zoals Kroaten, Hongaren, Roemenen en Bulgaren. Men werkt ook niet alleen meer in de tuinbouw, maar tevens in logistiek en techniek en vormt inmiddels vijf procent van de beroepsbevolking.”

Hij hoopt dan ook dat omwonenden daar tijdens de inspraak rekening mee houden. „Of me tips geven hoe iets beter kan.” Voor parkeeroverlast zou niemand hoeven te vrezen, aangezien er een 285 plekken tellende parkeerplaats komt aan de kant van de varkensboer. Bovendien komen er beheerders per gebouw en voor het hele terrein dat hij ’extra groen’ wil maken. „Zo willen we extra bomen aanplanten.” Het geheel moet zo ’humaan en netjes worden’ dat ook hij er zelf - tijdelijk - zou willen wonen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.