Premium

Noordwijk stelt Van de Putte dwangsommen in vooruitzicht

Noordwijk stelt Van de Putte dwangsommen in vooruitzicht
Januari 2015 moest de branweer in actie komen om een fik bij de voormalige drukkerij aan de Schoolstraat te blussen.
© Archieffoto Taco van der Eb
Noordwijk

De gemeente Noordwijk haalt een beproefd middel uit de kast om vastgoedondernemer Ronnie van de Putte ertoe te dwingen het voormalige pand van Drukkerij Dekker aan de Schoolstraat te slopen, op te knappen of met een plan voor nieuwbouw te komen.

Noordwijk heeft in het verleden geruime tijd met vertegenwoordigers van de Muntendamsche Investerings Maatschappij (MIM) en KondorWessels gekeken of alle bouwlocaties van het bedrijf van Van de Putte konden worden ontwikkeld. Dan ging het niet alleen om grote plekken als Gat van Palace en Vuurtorenplein, maar ook om kleine locaties als de manege Meeuwenoord en de oude drukkerij aan de Schoolstraat.

De gesprekken zijn op niets uitgelopen en intussen laat MIM tot ergernis van de gemeente zijn bezit verpauperen. In het verleden bleek het opleggen van dwangsommen - ook na toetsing door de rechter - een beproefde methode om het bedrijf tot actie te dwingen. Zo werden uiteindelijk zowel het restaurant aan de bovenzijde van het Vuurtorenplein en Villa De Vier Winden aan de Zeereep gesloopt. De dwangsommen waren toen al tot vele tonnen opgelopen. Begin 2017 besloot MIM af te tikken en maakte 425.000 euro over naar de gemeente en stopte 25.000 euro in een potje voor de jeugd.

Nu er niets gebeurt bij de voormalige drukkerij - in het verleden was er brand in het lege pand - gaat Noordwijk over tot handhaving. Daarbij zijn dwangsommen geen ongebruikelijk middel. De gemeente beseft dat een lange procedure wacht, want ook bij de vorige dwangsommen stapte Van de Putte geregeld naar de rechter.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.