Leidse wethouder Leewis (GroenLinks) treedt af [update]

Leidse wethouder Leewis (GroenLinks) treedt af [update]
© Gemeente Leiden.
Leiden

De Leidse GroenLinks-wethouder Martine Leewis maakte donderdagavond haar aftreden bekend.

Ze heeft haar bestuurlijke baan, waar ze anderhalf jaar geleden aan begon, geweldig gevonden. Maar, zo meldde ze in een korte toelichting: ,,In het gemeentebestuur heb je ook te maken met de politieke kant van het instituut. Een prachtige baan, maar niet voor mij. De rol begon me te beklemmen.’’ Haar collega-stadsbestuurders en partijgenoten bleken van haar besluit op de hoogte, voor de rest van de gemeenteraad kwam de mededeling als een volslagen verrassing.

Na de verkiezingswinst van GroenLinks begin 2018 moest de partij twee wethouders leveren. De keuze voor raadslid Yvonne van Delft lag voor de hand, voor de tweede functie toverde de partij een grote onbekende uit de hoge hoed: Martine Leewis, die voorheen onder meer rijksambtenaar was en later bij het Hoogheemraadschap werkte.

Leewis mocht zich met duurzaamheid bezighouden. Dat leek tot gisteravond ook goed bij haar te passen. ,,Ik genoot van de gesprekken in de stad en de samenwerking met ons gedreven, deskundig en hardwerkende ambtelijke apparaat’’, meldt ze. En hoewel de loftuitingen ook de andere kant op gaan, maakt Leewis een einde aan haar korte bestuurlijke carrière. Direct na haar korte toespraak meldde burgemeester Henri Lenferink verdrietig te zijn over het besluit terwijl GroenLinks-fractievoorzitter Ashley North sprak van een ’moedige, dappere beslissing’.

Meer nieuws uit Leiden