Politie aansprakelijk voor schietpartij in Alphen aan den Rijn

Politie aansprakelijk voor schietpartij in Alphen aan den Rijn
© Archieffoto
Alphen aan den Rijn

De politie is aansprakelijk voor de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn op zaterdag 9 april 2011 waarbij zes doden vielen en zestien gewonden. Dat betekent dat de politie de schade moet vergoeden aan gedupeerden, nabestaanden en iedereen die is benadeeld door de schietpartij.

Dat heeft de Hoge Raad vrijdagmorgen bepaald. De uitspraak houdt in dat slachtoffers, nabestaanden van slachtoffers ooggetuigen en winkeliers van wie eigendommen zijn beschadigd zijn naar de rechter kunnen stappen voor een schadevergoeding.

Met de uitspraak van de Hoge Raad staat de aansprakelijkheid van de politie definitief vast.

Korpschef Erik Akerboom laat in een reactie weten dat de uitspraak gevolgen heeft voor hoe de politie in de toekomst met wapenvergunning zal omgaan. ,,Deze uitspraak betekent iets voor onze professionaliteit en ons vakmanschap. Wij moeten ons nu bezinnen op onze verantwoordelijkheid en hoe wij deze professioneel kunnen blijven uitvoeren. Voor alle betrokkenen is er nu duidelijkheid over de aansprakelijkheid. Vooral voor de slachtoffers en nabestaanden van deze vreselijke gebeurtenis die in ons collectieve geheugen staat gegrift.’’

Lees ook: Nog elke dag speelt 9 april 2011 een rol

De politie heeft naar aanleiding van de schietpartij al maatregelen genomen, zegt Akerboom. Zo moeten er minstens drie referenties zijn voor een vergunning, mag de aanvrager geen strafblad hebben of psychische problemen. Akerboom zegt dat er nu wordt gestudeerd op de uitspraak om te kijken of de maatregelen nog strenger moeten worden.

Bij de uitspraak was een groot aantal nabestaanden aanwezig.

Lees ook: Herdenking schietdrama Ridderhof, ’we missen je nog elke dag’

Meer nieuws uit Leiden