Energiesteun voor zo’n 400 Alphenaren

Alphen aan den Rijn

Zo’n vierhonderd Alphenaren hebben de afgelopen maanden een gemeentelijke energiesubsidie ontvangen. Inmiddels is de geldpot, waarin een half miljoen euro zat, nagenoeg leeg. De rijksoverheid biedt per 2 september bijdragen aan.

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn stelde op 1 april een subsidieregeling in voor energiebesparende maatregelen in hun huis. Bijdragen in de kosten waren mogelijk voor bijvoorbeeld de plaatsing van hoogrendementsglas en vloer-, dak-, of spouwmuurisolatie.

In totaal ontving Alphen 461 aanvragen voor een bijdrage voor twintig procent van alle gemaakte kosten, waarvan er 393 zijn toegekend. De meeste afwijzingen hadden te maken met aanvragen die achteraf werden gedaan, voor reeds uitgevoerde aanpassingen.

Bij tachtig procent van alle aanvragen ging het woningbezitters om één aanpassing in huis. Ruim zestien procent van de Alphenaren vroeg bijdragen voor twee aanpassingen. Bij ongeveer vier procent ging het om drie tot zes energiebesparende maatregelen. De meeste voorkomende maatregelen waren: plaatsen hoog rendementsglas, vloerisolatie en spouwmuurisolatie.

Van alle aanvragers liet tachtig procent de maatregelen door vaklui uitvoeren. Twintig procent vroeg, als doe-het-zelver, een bijdrage in de materiaalkosten aan.

B en W spreken in een raadsbrief over een regeling die ’zeer positief heeft bijgedragen aan de bewustwording van inwoners over verduurzaming’. ’Voor veel inwoners heeft de regeling een laatste zetje gegeven om in actie te komen’. Op 2 september ging de rijkssubsidie Energiebesparing Eigen Huis van start.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.