’Kurf’ wint eerste Leidse cartoonistenstrijd

© John Körver

Binnert Jan Glastra
Leiden

John Körver, artiestennaam Kurf, heeft zaterdagmiddag in kunstcentrum Haagweg 4 de eerste Leidse cartoon battle gewonnen. Zijn ’Rembrandt anno nu’ kreeg de meeste stemmen van het publiek.

,,Zelf teken ik ook graag, liefst priegelwerk met Oost-Indische inkt, maar als ik dit zo zie, word ik wel een beetje jaloers.’’ In kunstenaarscentrum Haagweg 4 is het vanwege de Kunstroute een komen en gaan, maar Walter Huyg en zijn vrouw Lucy zijn speciaal gekomen voor de cartoon battle in het ’Lentelokaal’ van café Leidse Lente. Ze zijn vaak zeer onder de indruk van cartoons en wilden nu wel eens zien hoe, en vooral door wie, die gemaakt worden. ,,Want je ziet altijd alleen de tekening, nooit het gezicht’’, zegt Lucy.

© Tom Janssen

Wat bezoekers opvalt, is dat de meeste van de negen deelnemende spotprenttekenaars cartoonisten geheel of gedeeltelijk gebruik maken van digitale technieken om hun invulling te geven aan het thema Rembrandt. Alleen Tom Janssen (die de beroemde schilder de mestvaalt van Gouden Eeuw laat opschoppen) en Moshe Gilula doen het nog helemaal op papier.

© Moshe Gilula

Anderen schetsen op papier, maar werken de tekening daarna op de computer verder uit. ,,Ik heb wel een digitale periode gehad, maar ik vind het gewoon fijn echt iets in handen te hebben’’, zegt Gilula, terwijl hij met inkt, water en een kwast een ’Operatie Nachtwacht’ aquarelleert.

© Benjamin Kikkert

,,Zo uit de losse pols, en met zoveel meer zeggingskracht dan een schilderij. Kijk die kalligrafie eens’’, zegt schilder Robin Akkerman, die een verdieping hoger een atelier heeft, kijkend naar de ’Rembrandt van Ross schildercursus’ die op het scherm van Jean Gouders vorm krijgt. ,,Ik probeer erachter te komen welk programma hij gebruikt, dan wil ik er misschien ook wel eens wat mee gaan doen.’’

© Marc-Jan Janssen

Hij hoeft het maar te vragen, want de cartoonisten vinden het juist leuk om te laten zien hoe ze te werk gaan en wat digitaal tekenen tegenwoordig allemaal vermag. John Körver wint de wedstrijd er zelfs op twee manieren mee. Zijn digitaal getekende Rembrandt vindt het nog best lastig, dat schilderen op een tablet. ,,Vind het op doek toch makkelijker’’, peinst hij terwijl de verf van het op een geplaatste scherm afdruipt.

© Tjeerd Rooyaards

,,Het was een moeilijk thema’’, zegt Körver terwijl hij na afloop de felicitaties van familieleden en collega’s in ontvangst neemt. ,,Ik dacht eerst iets te doen met clair-obscur, met de vermoorde advocaat als het donker. Maar wat is daarbij dan het licht? Ik werd uiteindelijk getriggerd doordat Maarten Wolterink (de organisator en cartoonist voor deze krant, red.) het in zijn mail had over ’onze collega Rembrandt’. Daardoor vroeg ik me af wat Rembrandt in onze tijd gedaan zou hebben, als cartoonist die zijn werk binnen een uur af moet hebben.’’

© Maarten Wolterink

© Renée van den Kerkhof

© Jean Gouders

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.