Premium

Zwolle is vooralsnog verder dan ZZ Leiden [video]

Zwolle is vooralsnog verder dan ZZ Leiden [video]
Zwolle

Nog een keer gaf Mohamed Kherrazi het goede voorbeeld aan Zorg en Zekerheid Leiden.

Dat deed hij wel als speler van landskampioen Zwolle, dat ten koste van Leiden de Supercup veroverde. Kherrazi speelde tegen het team dat hij acht seizoenen heeft gediend met het van hem bekende vuur. Hij werkte, zwoegde, verdedigde, reboundde en toonde zijn passie.

Hij had het moeilijk gevonden om tegen ’zijn’ ZZ te spelen, liet hij weten, en daarbij waren de emoties af te lezen. ,,Ik had nooit verwacht dat mijn laatste wedstrijd voor ZZ er een zou zijn waarbij ik door de coach was geschorst. Misschien ben ik fout geweest, en hebben mijn emoties de overhand gekregen. Maar we moeten allemaal mensen blijven. Mijn schorsing heeft mij pijn gedaan en het team ook. Het ging mij nooit om mij. Maar na vandaag is het klaar voor mij.’’

Helemaal klaar zal het nog niet zijn, want op 5 oktober komt Kherrazi met Zwolle naar de Vijf Meihal. Hoe ZZ er dan uitziet, is nog even de vraag. Het fanatieke optreden van Kherrazi stond in schril contrast met dat van een van de spelers die gehaald zijn om hem te vervangen.

Zwolle is vooralsnog verder dan ZZ Leiden [video]
Tayler Persons van ZZ Leiden probeert te scoren tegen Mohamed Kherrazi.
© Foto Marja van Tilburg

Zoals het er nu uitziet, is Josh Cunningham een regelrechte miskoop. De Amerikaan, die uitgerekend na een crowdfundingsactie werd aangemerkt als ’Player X’, loopt al sinds zijn komst naar Nederland ongeïnspireerd en grotendeels anoniem over de velden.

Wie zijn lichaamstaal leest, ziet dat hij eigenlijk niet in dit kleine basketballandje wil zijn. Aanwijzingen van de coaches slaat hij in de wind, en hij doet weinig moeite om iets van zijn (op zich aanzienlijke) kunnen te laten zien, hoewel de club toch duizenden euro’s per maand aan hem betaalt. Cunningham lijkt naar grotere basketballanden te verlangen. Ironisch genoeg zou hij daar met een dergelijke houding subiet op het vliegtuig worden gezet.

Dat moet Leiden ook doen, zelfs als dat de club geld kost. Het opbouwen van het nieuwe team verloopt al moeizaam genoeg, en een stoorzender als Cunningham kan de ploeg zeker niet gebruiken. Zijn onvrede moet zich niet gaan uitzaaien onder de anderen. ,,We gaan naar deze situatie kijken’’, zei coach Rolf Franke. ,,Er nu meer over zeggen is niet verstandig.’’

Dat Zwolle Leiden versloeg, was op zichzelf niet vreemd. De kampioen haalde slechts drie nieuwe spelers (onder wie Kherrazi) en bij ZZ is dat het aantal kernspelers dat wel bleef. Zo ’makkelijk’ als de Leidse ploeg zich vorig seizoen formeerde, gaat het nu niet. Dat wil niet zeggen dat het toekomstperspectief grauw is, want op Cunningham na doen de nieuwelingen hun best om zich aan te passen. Zo komt Jarvis Williams steeds meer op gang na een begin waarin hij geblesseerd was.

Zwolle is vooralsnog veel verder. ,,We werden getest, en daar werden we onrustig van’’, zei Franke. Vooral in de eerste helft liet zijn ploeg het afweten. ,,Na rust deden we het beter. We hadden het zelfs nog spannender kunnen maken.’’ Dat Leiden naast de Supercup greep, vond Franke niet zo erg. ,,Het gaat niet om de prijs, meer of er wel of niet een ’vibe’ in het team komt. Als dingen lukken, komt er vertrouwen. We zijn nog in ontwikkeling, ik kan nog geen waardeoordeel geven.’’

Zwolle-ZZ Leiden 78-66

(23-15, 25-16, 12-17, 18-18)

Scores ZZ Leiden: Williams 17, Persons 16, De Jong 11, Huggins 10, Cunningham 4, Pasalic 4, De Randamie 4.

Meer nieuws uit ZZ Leiden