Premium

Katwijk heeft de langste adem in zinderende bekerkraker op Nieuw Zuid [video]

Katwijk heeft de langste adem in zinderende bekerkraker op Nieuw Zuid [video]
Katwijk

Eigenlijk verdiende de bekerkraker tussen Quick Boys en Katwijk helemaal geen verliezer. Daar was de avond te mooi voor. Niet omdat er zo fantastisch werd gevoetbald, dat zeker niet. Maar de schitterende ambiance waarin beide ploegen zich helemaal leeg knokten was onvergetelijk. Katwijk beschikte uiteindelijk in de verlenging over de langste adem.

Het was zo’n avond waar je bij geweest moest zijn om er over mee te kunnen praten. Alleen al de fantastische sfeer die 120 minuten op Nieuw Zuid hing, was om je vingers bij af te likken.

Zelfs notoire voetbalhaters moeten bij zo’n kraker watertandend op de tribune hebben gezeten. Veel voetbalhaters zullen er overigens niet zijn geweest bij het bekerduel dat niet alleen vooraf, maar ook tijdens en na afloop bol stond van de gezonde spanning.

De vrees voor ongeregeldheden tijdens de wedstrijd bleek gelukkig ongegrond. Natuurlijk waren er verbale plagerijen over en weer maar dat is de charme van het spelen van de derby. De aanhang van Katwijk - die in tegenstelling tot die van Quick Boys drie dagen eerder wel gebruik had gemaakt van de combiregeling - stond ruim een uur voor de aftrap al luid zingend in de stromende regen.

De sfeeracties die beide supportersgroepen uit de hoge hoed hadden getoverd waren ongekend. Bij de opkomst van de spelers veranderde het ene deel van Nieuw Zuid in een blauwwitte zee van vlaggen en confetti. Aan de andere kant verdween de muur van oranje poncho’s in een enorm rookgordijn.

En stil werd het daarna geen moment. De fluitsignalen van de scheidsrechter vervlogen in de orkaan van geluid die van alle kanten over het veld raasde. Je zou denken dat de nieuwigheid er af was na een tweede derby in vier dagen tijd. Maar daar was totaal geen sprake van.

Katwijk heeft de langste adem in zinderende bekerkraker op Nieuw Zuid [video]
Alle hens aan dek bij Katwijk. Ook Quick Boys-doelman Paul van der Helm is mee.
© Foto Orange Pictures/Wim Wobbes

Dat had alles te maken met de aanwezigheid van de aanhang van de bezoekende club. Het is te hopen dat er in de toekomst geen boycotten meer worden gehouden. Nog mooier zou het zijn als de hele buscombiregeling van tafel gaat, maar dan moeten ook de kwaadwillenden tot inkeer komen.

Het bekerduel was geen kopie van de competitiewedstrijd, al had het daar wel lang alle schijn van. Net als op zaterdag ging er ook dinsdagavond meer fout dan goed. De druk speelde ongetwijfeld een rol maar de regen die met bakken naar beneden kwam, maakte goed voetbal ook niet eenvoudig. Het was heel lang lang wachten op een doelpunt zodat de strijd echt kon ontbranden.

Dat doelpunt kwam van Katwijk-aanvaller Marouane Afaker die na een klein uur het hoofd uitermate koel hield. Het oranje deel van het publiek ontplofte en deed dat nog geen vijf minuten later weer toen een van richting veranderd schot van Guus van Weerdenburg opnieuw binnen plofte.

Zo leek de boel opeens binnen vijf minuten beslist. Maar Quick Boys wilde van geen wijken weten en pakte bewonderenswaardig snel de draad weer op. Waar de ploeg van trainer Edwin Grünholz de kracht vandaan haalde, was een mysterie maar nog geen tien minuten later was het weer gelijk. Ricardo Kuijvenhoven tekende voor de aansluitingstreffer waarna invaller Koen van Liempt - ook zijn inzet werd van richting veranderd - voor de luid bejubelde gelijkmaker zorgde.

In de verlenging trok Katwijk uiteindelijk aan het langste eind. Invaller Danny van Haaren besliste de bekerderby na exact 101 minuten. Die klap kwam Quick Boys niet meer te boven waarna het feest in het oranje kamp losbarstte. De enorme ovatie die de thuisploeg van de eigen aanhang kreeg was veelzeggend. Dit was een avond geweest waarop iedereen trots kon zijn. Van welke club je ook supporter bent.

Quick Boys-Katwijk 2-3

58. Afaker 0-1, 62. Van Weerdenburg 0-2, 70. Kuijvenhoven 1-2, 72. Van Liempt 2-2, 101. Van Haaren 2-3.

Quick Boys: Van der Helm, Bloemendaal (106. Steltenpool), Tesselaar, Staal (66. Van Liempt), Ravensbergen, Mahmoed, Ket, Kuijvenhoven (85. Kamp), De Kruijs, Kaars (81. Baten), De Vré.

Katwijk: De Vries, Blokland (52. Van Noord), Esseboom, Van der Meer, Van Weerdenburg, Jongman, Susan, Van den Ban (75. Mengerink), Bergkamp, Hilterman (66. Van Haaren), Afaker.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.