Internetstormpje rond politiefiets die halve dag weg is tijdens de Veense feestweek

Vrijdagavond was-ie opeens weg, tijdens het corso op zaterdag dook deze politiefiets van het korps Kaag en Braassem weer op.

Paul van der Kooij
Roelofarendsveen

Het verdwijnen en weer opduiken van een politiefiets in het laatste weekeinde van de Veense feestweek, heeft veel losgemaakt op de Facebookpagina’s van de politie Kaag en Braassem

Een enkeling leefde mee met de bij het gemeentehuis bestolen agent, maar veel reacties hadden een ietwat zure ondertoon. Zo wordt hem toegewenst dat hij een keertje aangifte moet doen ’zoals een gewone burger’. Dus: op een doordeweekse dag naar het politiebureau in Nieuwkoop rijden om vragen te beantwoorden als: „Stond de fiets op slot? Heeft u beide originele sleutels nog? En een aankoopbewijs? Weet u zeker dat u hem daar gestald had? Kan het zijn dat een kennis hem meegenomen heeft?”

Vinden anderen dat ’niet echt respectvol’, dan wordt onder veel instemming aangestipt dat dat de dingen zijn waar burgers tegenaan lopen. „En als ze de fiets vinden, is het nog te hopen dat de dief afstand van de fiets wil doen. Anders gaat het nog lang duren”, klinkt cynisch.

Sommigen zijn ronduit verbaasd dat de mountainbike niet was voorzien van een gps-tracker en de politie het publiek dus moest vragen om uit te kijken naar de fiets. Die oproep werd vrijdagavond om 23.40 uur gedaan, kort nadat ’een collega’ even bij het gemeentehuis naar binnen moest en iemand de mountainbike in dat ’onbewaakte ogenblik’ moet hebben meegenomen.

De volgende ochtend volgde de ontknoping: „Collega’s die bij het bloemencorso waren, werden rond twaalf uur getipt dat de fiets bij het kerkje stond aan het Pastoor Onelplein. Ze zijn daar direct naar toe gegaan en inderdaad stond-ie daar. Ongeschonden en wel!”

Aanwijzingen wie het gedaan heeft, heeft de politie niet. ,,Het zou met de feestweek te maken kunnen hebben’’, sluit ze aan bij de al snel gedane suggesties dat-ie heel goed als kroeg- of corsofiets kan zijn gebruikt.

Actief op zoek naar degene die de fiets heeft meegenomen, gaan de korpsleden niet. ,,Het belangrijkste is dat de fiets terug is.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.