Premium

Niks mis met Haagweg 47 in Leiden, wel met de Haagweg

Niks mis met Haagweg 47 in Leiden, wel met de Haagweg
De achterkant van Haagweg 47.
© Archieffoto Hielco Kuipers
Leiden

Het bulkt aan de Leidse Haagweg van de panden die illegaal in kamers zijn opgedeeld. De gemeente telde er ’zeker vijf’ en gaat daartegen optreden. Maar het stadsbestuur blijft er desondanks bij dat een nieuw en fors studentenhuis op nummer 47, de aanleiding voor de verscherpte controle, er gewoon mag komen.

Op 47, een groot historisch pand, wonen studenten die eerder een oud schoolpand aan de Toussaintkade bevolkten en daar weg moesten vanwege een nieuwbouwproject. De gemeente keurde de verhuizing en nieuwe bewoning goed, buurtbewoners uit het Haagwegkwartier en het nabijgelegen Transvaal dachten er heel anders zover. Volgens de twee wijkverenigingen zijn er al veel te veel studentenhuizen in hun buurten, inclusief de bijbehorende vormen van overlast.

Dat laatste spreekt de gemeente niet tegen, maar op het stadhuis denken ze een middel te hebben gevonden tegen de stadsbrede kwaal van verkamering. Voortaan mag in geen enkele straat in het Leidse centrum meer dan vijftien procent van de woningen uit studentenhuizen bestaan. En in de wijken direct om de binnenstad heen, geldt een straatpercentage van acht procent.

Lees ook: Leiden krijgt juridische draai om de oren vanwege 37 kamers aan de Haagweg

Met die rekenregels in de hand, becijferde de gemeente wat dit voor Haagweg 47 betekende: aangezien het quotum op de Haagweg onder de acht procent ligt, mag het nieuwe studentenhuis er komen. Opnieuw klommen buurtbewoners in het behang en stelden dat ambtenaren niet konden tellen. De Haagweg had zeker vijftien studentenhuizen méér dan het aantal van elf waarmee de gemeente aankwam.

Aanpakken

Verantwoordelijk D66-wethouder Fleur Spijker vond het opvallend grote verschil een onderzoek waard. Dat is afgelopen zomer ook uitgevoerd en bij de hertelling bleken er inderdaad veel meer huizen en appartementen te zijn die illegaal in kleinere woonruimten zijn opgedeeld. Maar het gaat daarbij niet alleen om clandestiene studentenhuizen. Dat zijn er hooguit zes. Als de ontoelaatbare bewoning - al of niet met studenten - wordt aangepakt, dan daalt het aantal panden die zijn opgedeeld in studentenkamers weer tot een aanvaardbaar niveau. Dus mag het nieuwe studentenhuis Haagweg 47 blijven bestaan, zo redeneert Spijker.

Of de rechtbank in Den Haag het daarmee eens is, wordt later dit jaar duidelijk. Buurtbewoners zijn in een eerder stadium al naar de rechter gestapt en wachten op een vonnis. Ze voelen zich daarbij gesteund door een uitspraak van de gemeentelijke bezwaarcommissie die de vloer aanveegde met eerdere argumenten van het stadsbestuur om Haagweg 47 toe te staan.

Lees ook: Ook nieuwe Leidse aanpak van verkamering onder vuur

Raadslid Gijs Holla (PvdA) neemt via Twitter een voorschot op de aanstaande politieke discussie en hij kondigt schriftelijke vragen aan. Volgens Holla is het onbestaanbaar dat het straatquotum wordt overschreden, maar het nieuwe studentenhuis toch mag blijven bestaan.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.