Museum Volkenkunde ’zoekt’ 25.000 euro voor Japans kamerscherm [video]

Theo de With
Leiden

Museum Volkenkunde heeft 25.000 euro nodig voor de restauratie van een Japans kamerscherm. Daarom is het Leidse museum een geldinzamelingsactie begonnen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het museum kocht het bijzondere kamerscherm een jaar geleden. Conservator en Japankenner Daan Kok ontdekte het 200 jaar oude scherm ergens in Nederland op een slaapkamer.

Hij zag meteen de bijzonderheid ervan in. Het is gemaakt door de Japanse kunstenaar Kawahara Keiga, maar was al meer dan 100 jaar in bezit van een Nederlandse familie.

Het kamerscherm van de Japanse kunstenaar Kawahara Keiga.© Foto Museum Volkenkunde

Keiga verbeeldt op het scherm de bijzondere, historische relatie tussen Japan en Nederland. Het is waarschijnlijk in 1836 in opdracht van een Nederlander geschilderd, gezien de hoeveelheid Hollandse vlaggen op het bijna vijf meter brede kamerscherm.

Het kunstwerk verkeert in slechte staat: er is waterschade en er zitten zelfs een paar gaten in. Daarom is een restauratie broodnodig.

Via de website Voordekunst.nl is het museum daarvoor een crowdfunding begonnen. Op deze manier hoopt Volkenkunde de benodigde 25.000 euro binnen te halen. De teller stond dinsdagmiddag op 5500 euro.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.