Flexibele markt voor elektriciteit in boomkwekerijgebied Boskoop en Hazerswoude-Dorp

Erna Straatsma
Hazerswoude-Dorp

Vijf glastuinbouwbedrijven in de Zuidplaspolder zorgen binnenkort voor verlichting op het elektriciteitsnetwerk in Boskoop, Hazerswoude-Dorp en omliggende gemeenten. Het gaat om een tijdelijke oplossing, in afwachting van een nieuw elektriciteitsverdeelstation.

Netbeheerder Liander spreekt over een ’flexmarkt’, een slim systeem waarbij vraag en aanbod van stroom beter op elkaar af worden gestemd. De vijf glastuinbouwbedrijven zorgen voor een flexibel vermogen op het elektriciteitsnetwerk in en rond de Zuidplaspolder. Ze stellen hun lichtverbruik uit door de verlichting in hun kassen uit te zetten, of wekken zelf stroom op door hun warmtekrachtkoppeling aan te zetten. Zo verlagen ze de belasting op het net en komt er capaciteit vrij voor andere bedrijven, die stroom nodig hebben of willen teruggeven (bijvoorbeeld stroom die is opgewekt via zonnepanelen).

Tenergy en Agro Energy verzamelen met deze werkwijze zo’n vijf megawatt aan flexibel vermogen, dat ze aan Liander aanbieden. De flexmarkt gaat binnenkort, nog voor de winter, van start. ,,In de winter neemt de belasting op het net toe’’, zegt Huibert Baud, manager strategie en innovatie bij Liander. ,,Het is goed dat we het systeem voor die tijd operationeel hebben.’’

Baud verwacht niet dat de tijdelijke oplossing alle capaciteitsproblemen in het Boskoopse boomkweekgebied verhelpt. ,,De flexmarkt zal verlichting brengen, maar zal er naar verwachting niet toe leiden dat we alle klanten die op extra netcapaciteit wachten, in hun wens kunnen voorzien.’’

Begin dit jaar maakte Liander bekend dat de greenport-economie in Hazerswoude-Dorp en Boskoop voor vijf jaar op slot moest wegens capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnetwerk. Stroomaanvragen van nieuwe bedrijven zijn sinds die tijd niet in behandeling genomen. Bestaande klanten van het nutsbedrijf konden hun bedrijf niet uitbreiden. De verduurzaming van veel glastuinbouwbedrijven loopt ook vertraging op door het netwerkprobleem.

De Zuidplaspolder is na Nijmegen-Noord de tweede regio in Nederland waar een flexmarkt komt. Ook netbeheerder Stedin werkt in - een ander deel van de - Zuidplaspolder aan een lokale stroommarkt.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.