Zembla: Meeslouwerplas met asbestbagger is geen uitzondering [video]
Niet alleen in de Meeslouwerplas in recreatiegebied Vlietland, maar in zeker zestig andere Nederlandse zandwinplassen is vervuilde grond en bagger gestort.
Dat stellen Zembla, onderzoekscollectief SPIT en Follow the Money op basis van onderzoek. Donderdagavond is de presentatie ervan op NPO 2 om 21.10 uur.
De afgelopen tien jaar zou minstens 100 miljoen kubieke meter vervuilde grond en bagger zijn gestort. Handhaving en controel schieten ernstig tekort, aldus de onderzoekers.
Voorschotenaar Wim ter Keurs was nauw betrokken bij de totstandkoming van de uitzending. Hij vertelt over de stort van asbesthoudende bagger in de Meeslouwerplas en baseert zich op de verklaring van Aad den Draak die als directievoerder zo’n tien jaar geleden bij diverse baggerprojecten in de regio betrokken was. ,,En ik baseer me ook op andere rapporten’’, zegt Ter Keurs.
Volgens Den Draak werd asbesthoudende bagger uit de Ringvaart van de Haarlemmermeer gestort bij een manege in Heemstede en later ook in de Meeslouwerplas.
Zijn verklaring kwam in februari aan de orde in de statenvergadering van de provincie Zuid-Holland. Toenmalig gedeputeerde Han Weber zegde toe de kwestie over de asbesthoudende bagger te onderzoeken. Tegenover Zembla gaf de provincie aan de asbestkwestie nog steeds te onderzoeken, maar over de arseenstort niets te weten.
Volgens de onderzoekers staat de Nederlandse wetgeving het storten van ’licht verontreinigde grond’ in voormalige zandwinplassen toe. In de rest van Europa is dat verboden.
Hierdoor is het storten van verontreinigde grond in natuurplassen een manier geworden voor bedrijven om veel geld te verdienen. Gevolg was dat de vraag naar grond en baggerspecie groter is dat het aanbod. Volgens staatssecretaris Van Veldhoven is daarom vorig jaar maar liefst 1,7 miljoen kuub bagger uit het buitenland geimporteerd.