Honderden woedende sporters tegen verhuizing Alphense tennisclub TEAN

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Honderden woedende leden van Tennisclub TEAN protesteerden donderdagavond in het Alphense stadhuis tegen een gedwongen verhuizing naar tennispark Nieuwe Sloot.

Burgemeester en wethouders zijn van plan het complex van TEAN, aan de Prins Bernhardlaan, te kopen voor 3,7 miljoen euro.

Lees ook: Tennisclubs in Alphen samen, TEAN verhuist

Dat zou nodig zijn om te voorkomen dat de Stichting Alphense Tennispark (SAT) eind deze maand failliet gaat en twee tennisclubs in haar val meesleept: zowel TEAN als Nieuwe Sloot. Burgemeester en wethouders willen het TEAN-complex in het Bospark benutten voor woningbouw en zo hun geld terugverdienen.

Coalitiepartijen Nieuw Elan (NE), CDA en Groenlinks steunen dat plan, maar door afwezigheid van raadslid Robert Jan Blom (NE) hadden zij donderdagavond geen meerderheid. De coalitie heeft slechts één zetel meer dan de oppositie.

De oppositiepartijen (VVD, D66, Christenunie, SGP, Rijn Gouwe Lokaal, Wijken & Kernen Belangen) pleitten zo succesvol voor uitstel. ,,Het kan niet zo zijn dat wij nu een besluit nemen met zúlke verstrekkende gevolgen’’, zei D66-fractievoorzitter Gert van den Ham.

De politiek heeft nooit eerder over de geldnood van de SAT gesproken, maar is twee weken geleden wel in vertrouwen geïnformeerd over een mogelijk faillissement. Dinsdag is aan alle raadsleden een mail gestuurd waarin B en W hun koopovereenkomst met SAT meldden.

De stemmen staakten op negentien voor, negentien tegen. Wethouder Kees van Velzen (financiën) koos vervolgens eieren voor zijn geld en trok zijn aankoopvoorstel voorlopig in. ,,We zijn bereid tot uitstel, tot december. Maar dat verkleint het probleem niet.’’

Om een snel faillissement van SAT af te wenden, trekt de politiek wel 129.000 euro uit om nog deze maand te voldoen aan een verplichte termijnbetaling van een lening. Begin januari moet de stichting opnieuw een flink bedrag aan geleend terugbetalen: 75.000 euro.

Noodzaak

Volgens de wethouder is de aankoop van het tenniscomplex aan de Bernhardlaan pure noodzaak. De SAT verkeert al een paar jaar in geldnood en heeft vijf leningen afgesloten, ter waarde van 3,7 miljoen euro, waarvoor de gemeente garant staat. De SAT beheert de twee tennisparken in Alphen en een in Aarlanderveen.

TEAN-voorzitter Peter Chaudron vindt het onterecht dat een ’financieel gezonde en sterke tennisclub’ moet verhuizen. ,,Omdat onze huisbaas, de SAT, een probleem heeft.’’

TEAN telt zo’n duizend leden en heeft elf banen. In tegenstelling tot veel andere tennisclubs in Nederland, heeft de vereniging nauwelijks last van terugloop van leden. Chaudron denkt niet dat een bundeling van de clubs op het complex Nieuwe Sloot werkbaar is. ,,Dat past niet.’’

Ook Nieuwe Sloot - dat veertien banen heeft voor zo’n 650 leden - verzet zich tegen het verhuisplan. ,,Er is bij ons geen plek voor nóg een club’’, zo hield voorzitter Willy Spanjer de raadsfracties voor.

SAT-voorzitter Godard Kloos verontschuldigde zich min of meer voor het verhuisplan: ,,Wij staan met onze rug tegen de muur.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.