Teamchef Leidse politie even met verlof gestuurd: ’Aboulouafa was te kritisch’

Fatima Aboulouafa op een archieffoto.© Archieffoto Hielco Kuipers

Hielke Biemond
Leiden

Fatima Aboulouafa is even geen teamchef meer van de Leidse politie. Haar kritische houding tegenover discriminatie, machtsmisbruik en pesten binnen het korps heeft tot een onwerkbare situatie geleid binnen de eenheid Den Haag. Dat meldt de politie in reactie op een artikel in NRC Handelsblad.

,,De korpsleiding heeft Aboulouafa deze week voorgesteld even een pauze te nemen’’, zegt een politiewoordvoerder. ,,Er was een onwerkbare situatie ontstaan omdat collega teamchefs het vertrouwen in haar hadden opgezegd”, zegt hij. ,,Ze is niet op non-actief gesteld en ze is ook niet ontslagen, er is een pauze voorgesteld om rust te brengen in de organisatie.”

Volgens de NRC heeft Aboulouafa, die ruim een jaar in functie was, dinsdag telefonisch van een lid van de korpsleiding te horen gekregen dat haar aanwezigheid ’onrust veroorzaakt bij eenheidsleiding, sectorleiding en teamchefs’.

De Leidse teamchef, die Marokkaanse voorouders heeft, zette de interne verhoudingen deze zomer flink op scherp door via Instagram de aandacht te vestigen op discriminatie binnen het politiekorps.

Agenten die ’structurele problemen en grensoverschrijdende zaken binnen onze organisatie’ aan de orde wilden stellen, liepen volgens Aboulouafa tegen een ’blauwe muur van stilte’ op, met alle mentale gevolgen van dien.

Aboulouafa kreeg een week later bijval van niemand minder dan korpschef Erik Akerboom. ’Binnen het korps is helaas nog niet overal sprake van de veilige en inclusieve werkcultuur die nodig is’, schreef hij in een blog. ’Er is genoeg te doen. Maar er is ook al veel gedaan en dat mag niet ondersneeuwen.’ Tegelijkertijd verzette Akerboom zich tegen het beeld dat ’discriminatie en uitsluiting gemeengoed zouden zijn, of dat overal sprake is van grensoverschrijdend gedrag’. Inmiddels heeft ook Liesbeth Huyzer van de korpsleiding zich in de zaak uitgelaten.

Bij haar aantreden maakte Aboulouafa vorig jaar in deze krant duidelijk dat zij kwam om de cultuur binnen het politiekorps te veranderen. Toen noemde zij het bespreekbaar maken van PTSS-gerelateerde klachten als ’belangrijk thema’. ,,Het wordt als delicaat ervaren in een machocultuur die traditioneel met de politie wordt geassocieerd. Ik vind het juist moedig als je je kwetsbaar durft op te stellen en aangeeft dat je hulp nodig hebt. Ik zie daarin een belangrijke rol voor mij.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.