Historische vereniging laat zien hoe Lisse in 1830 was

Een deel van het geboorteregister van Lisse uit 1830.

Sjaak Smakman
Lisse

Eind dit jaar hoopt de Vereniging Oud Lisse klaar te zijn met het nieuwste project: een digitale kaart van Lisse omstreeks 1830.

Het project maakt gebruik van de eerste kaarten van het Kadaster. Aan de digitale kaart worden gegevens van de eigenaren en bewoners gekoppeld. De informatie wordt eenvoudig toegankelijk via internet.

Rond 1812 is het Kadaster in Nederland gestart met het in kaart brengen van de percelen land en de eigenaren. De eerste kaarten die zo ontstonden werden minuutplannen genoemd. Ook Lisse werd al vanaf 1812 in kaart gebracht in de vorm van een dertien minuutplannen. Die kaarten laten zien hoe de grenzen van de percelen lopen en waar de gebouwen staan. Ook wordt het register van eigendom en de gegevens van de Volkstelling uit 1830 aan de digitale kaart gekoppeld. Zo wordt het mogelijk om naar de indeling van Lisse in 1830 te kijken, om na te gaan wie de eigenaar was van een perceel, en wie waar woonde.

In de landelijke werkgroep worden stappen gezet om de gegevens van Lisse1830 te koppelen met bestanden van het Kadaster, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam en Erfgoed Leiden en omstreken. Hieruit ontstaan verrassende inzichten, zoals een kaart die laat zien waar de welgestelde en arme buurten van Lisse lagen.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.