Showponies weer op het podium van de Leidse Schouwburg

Alex Klaasen is in verschillende gedaantes te zien in de theaterrevue ’Showponies 2’.© Foto Mark Engelen

Theo de With
Leiden

De voorstelling ’Showponies’ van Alex Klaasen was vorig jaar een van de grootste verrassingen van het theaterseizoen. Een vervolg kon niet uitblijven. Komend weekend zijn er twee try-outs in de Leidse Schouwburg.

Met ’Showponies’ blies Klaasen het aloude genre van de revue nieuw leven in. Liedjes en sketches volgden elkaar in rap tempo op. Maar in plaats van flauwe Snip-en-Snaphumor sneed hij op een vileine en scherpe manier allerlei heikele onderwerpen aan. Het leverde hem een nominatie op voor de cabaretprijs Poelifanario. Uiteindelijk ging deze prijs naar Leidenaar Jochem Myjer voor zijn voorstelling ’Adem in, adem uit’.

Toch viel Alex Klaasen veel lof ten deel, omdat hij de revue opnieuw had uitgevonden. De gekte van kostuums en pruiken wist hij uitstekend te combineren met de scherpte van cabaret. Dat gaat hij opnieuw doen. Met hetzelfde team, waarin onder anderen Freek Bartels, Jip Smit en Daniël Cornelissen te zien zijn.

In de vorige show kwam het thema seksualiteit al veelvuldig aan bod. ,,Dat heb ik nu wat meer aangescherpt’’, zegt Klaasen daarover. ,,Het gaat nog nadrukkelijker over seksuele diversiteit en dan met name over homoseksualiteit. Het is allemaal wat persoonlijker, want veel teksten leunen op onze eigen ervaringen.’’

Dat zijn show hierdoor soms als gay wordt bestempeld, neemt hij voor lief. ,,Ach, ik weet dat er vorig jaar jongens uit de kast zijn gekomen na het zien van de voorstelling. En ook dat heteromannen zijn gaan nadenken over hun eigen vooroordelen.’’ Na de twee try-outs in Leiden volgt de première een week later in Amsterdam.

’Showponies 2’, Alex Klaasen Revue, zaterdag 28 september, 20.15 uur en zondag 29 september, 14.30 uur, Leidse Schouwburg, Leiden. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar via www.leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.