In het oog van de Twitterstorm: Sonny Spek brengt veel teweeg met opzeggen Forum voor Democratie

Sonny Spek in de Katwijkse wijk Hoornes: ,,Ik ben saaie politiek meer gaan waarderen.’’© Foto Hielco Kuipers

Katwijk

Tijdens zijn snelle opmars als politicus heeft Sonny Spek (21) handig gebruik gemaakt van de kracht van sociale media. De Katwijker kreeg te maken met de keerzijde daarvan nadat hij als kandidaat-Statenlid zijn lidmaatschap van Forum voor Democratie opzegde, uit onvrede over het gedrag van partijleider Thierry Baudet. In het oog van een landelijke sociale mediastorm, met bedreigingen en al, kwam Spek tot de nuchtere conclusie dat hij de saaie kant van politiek steeds meer is gaan waarderen.

Na een 10-2 nederlaag met het zestiende elftal van Quick Boys zette Spek vorige week zaterdag in de kleedkamer zijn telefoon weer aan.

Op dat moment drong voor het eerst ten volle tot hem door wat hij teweeg had gebracht door de voorgaande avond via Twitter bekend te maken dat hij niet langer onderdeel wil uitmaken van Forum voor Democratie.

Lees ook: Katwijker Sonny Spek zegt lidmaatschap Forum voor Democratie op na ’intimiderende actie’ Thierry Baudet

„Ik kreeg zo verschrikkelijk veel berichten binnen. Niet alleen via sociale media, ook van allerlei journalisten die me hadden geprobeerd te bellen. Toen dacht ik: dit is groter dan ik had verwacht. Het ging aardig viral.”

Achterbannetje

Natuurlijk wist de student dat hij in de afgelopen twee jaar met behulp van sociale media ’een aardig achterbannetje’ heeft opgebouwd in Katwijk en omstreken. Niet voor niets behaalde zijn partij Durf uit het niets drie zetels bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen.

Ook zorgde hij er eerder dit jaar met liefst 3430 voorkeursstemmen mede voor dat Forum voor Democratie de christelijke partijen in Katwijk verpletterde bij de Provinciale Statenverkiezingen. Toch stond deze tot voor kort onbekende politicus ervan versteld dat het hele land zich nu ineens met hem bezighield.

Al die aandacht, positief en negatief, verklaart Spek doordat hij te boek stond als gematigd lid van de explosief gegroeide partij.

„Daardoor beseffen ze: hij stapt er niet zomaar uit. Aardig wat mensen zagen mij als een redelijk persoon. Iemand die altijd de focus heeft op de bal, niet op de man. In Katwijk weten ze: die jongen zet zich hier, met argumenten, in tegen plannen zoals het aardgasvrij maken van de wijk Hoornes. Kijk, dát zijn de zaken waarover we het zouden moeten hebben. Politicus zijn is een vak op zich. Baudet kan niet bij de kern blijven. Je moet niet bezig zijn met wat een journalist schrijft. Dat zijn randzaken, die doen er niet toe.”

Bij een borrel van Forum voor Democratie was Spek er vorige week vrijdagavond getuige van hoe de partijleider journalist Chris Aalberts intimideerde door de schijnwerper op hem te zetten, hem met een sekteleider te vergelijken en tot twee keer toe te vragen het woord tot de leden te richten.

„Ik zag dat gebeuren en dacht: hier wil ik niet langer bij horen. Dit kan ik niet uitleggen of goedpraten. Ik ben naar huis gegaan en heb meteen mijn lidmaatschap opgezegd.”

Grens

Het was geen impulsieve actie, benadrukt Spek. Hij wist ook dat hij als ambitieuze, jonge politicus nog veel te winnen had bij Forum voor Democratie, waar hij drie jaar lang voor actief is geweest. „Dan kun je wel zeggen: ik slaap er nog een nachtje over, we praten nog eens met elkaar, maar dat heeft geen zin als die grens is overschreden. Heel spijtig.”

Van links en rechts kreeg hij via sociale media veel bijval voor zijn verklaring waarom dit voor hem de druppel was, maar ook een stortvloed aan bijtende kritiek en verwensingen. „Het viel mij alleszins mee hoe ik daar persoonlijk mee om kon gaan”, klinkt het. „Ik merkte dat het mij eigenlijk niets deed – dat verbaasde mij wel.”

Lachend: „Iemand noemde mij een zetelrover, terwijl ik helemaal geen zetel heb.” Dan, ernstig: „Ook die mensen zullen uiteindelijk bedrogen uitkomen.”

Stoïcijns en met humor sloeg hij zich door de Twitterstorm. Bijvoorbeeld nadat de Volkskrant openbaarde dat binnen de Zuid-Hollandse fractie het gerucht ging dat hij en Aalberts werden betaald door de afgesplitste partij-oprichter Henk Otten om onrust te zaaien. ’Maakt u zich geen zorgen’, schreef Spek, die na de succesvolle verkiezingen de Zuid-Hollandse fractie ondersteunde. ’Mijn studieschuld is vandaag nog even hoog als vrijdag.’

In het beschaafde deel van de kritiek kwam vaak de vraag terug of hij hiermee de duizenden kiezers die op hem stemden niet in de steek laat. „Mensen vragen: ben je wel loyaal? Je kunt ook zeggen: hoe loyaal is Baudet, of Thierry, richting mensen die hem hebben gekozen vanwege oprechte zorgen over zaken als klimaat en migratie?”

Essay

Het steekt hem het meest van alles dat de partijleider deelname aan een nieuw Zuid-Hollands provinciebestuur ’dwarsboomde’ door tijdens de formatie met een onaangekondigd essay vol weidse bespiegelingen te komen. „Provinciaal hadden we echt veel kunnen bereiken, ook voor Katwijk”, benadrukt Spek.

„Uiteindelijk is het provinciehuis de plek waar het gebeurt. Dat kan er misschien soms een beetje saai aan toegaan, maar dat ben ik meer gaan waarderen omdat het de manier is om je standpunten in de praktijk te brengen. Ik heb liever een degelijke, wat saaie fractievoorzitter, dan iemand die alleen dingen roept waarmee je niet veel bereikt. Thierry heeft zichzelf daarin verloren.”

Spek schudt het hoofd. „De mensen die heel rationeel op Forum voor Democratie hebben gestemd, krijgen zo langzamerhand nog minder vertrouwen in de politiek. Dat kan ik me voorstellen. Ik ben pas 21 jaar en raak er ook al een beetje pessimistisch over, terwijl ik altijd echt positief was.”

De Katwijker schrok ervan toen hij onlangs zijn eerste tweet uit 2011 teruglas: als dertienjarig ventje deelde hij met een paar volgers zijn gedachten over Jeroen Dijsselbloem, het Internationaal Monetair Fonds en Griekenland. Sindsdien is er weinig veranderd, en tegelijkertijd veel: onvermoeibaar schrijft Spek op Twitter en Facebook over lokale, regionale en landelijke kwesties, alleen tegenwoordig als een politieke factor van betekenis.

Terwijl gevestigde partijen zich er veelal toe moeten zetten, is het voor hem een automatisme om op deze manier een groot publiek te bereiken. „Maar politiek bedrijven is voor mij niet een kwestie van kreten de wereld in slingeren. Sociale media wil ik gebruiken om te laten zien waar wij mee bezig zijn, waar we als partij de aandacht op vestigen in de gemeenteraad, waarom we een bepaald standpunt innemen.”

Zetel

Voorlopig heeft Spek, naast het afronden van twee studies aan de Universiteit Leiden, ineens weer alle tijd om zich op de lokale politiek te richten. Het kandidaat-Statenlid acht de kans groot dat hij binnen nu en een paar maanden een vrijkomende Forum-zetel in het provinciehuis mag innemen, maar ’in deze situatie’ voelt hij daar niets voor.

Voor zichzelf beginnen zou hij opportunistisch vinden, en een goed alternatief voor Forum om zich bij aan te sluiten ziet hij op provinciaal en landelijk niveau niet. Een eventuele nieuwe partij van Henk Otten? „Nee”, klinkt het resoluut. „Ook veel te besmet. Die hele ruzie tussen hem en Thierry, dat was over en weer elkaar proberen zwart te maken. Uitgesloten dus. Dat geldt ook voor andere bestaande partijen.”

Op beschouwende wijze, alsof hij de gemeentelijke begroting bespreekt, laat Spek de vooralsnog grootste desillusie uit zijn carrière achter zich. „Als kind wilde ik al heel graag de politiek in. Van mijn grote ambities heb ik nooit een geheim gemaakt. Nu besef ik wel: politiek is het middel, niet het doel. Misschien ben ik daar anders tegenaan gaan kijken. Voor het eerst dacht ik: als het zo moet, dan hoeft het voor mij niet.”

Dit artikel kwam mede tot stand via het door Leids Mediafonds gesteunde project Twittertap.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.