Hanneke Maakt Het Zelf: De geur van appelmoes [video]

Noordhollands Dagblad/Alkmaar, Hanneke van den Berg Noordhollands Dagblad/ Foto Erna Faust/
Appels aan mijn eigen boom!
1/2

Hanneke van den Berg is journalist en houdt ervan om zoveel mogelijk zelf te maken. Kant-en-klaar kopen is veel te saai en het is zo eenvoudig. Daarom maakt ze het eens in de twee weken zelf.

Als je vroeger de opdracht van je moeder kreeg om een pot appelmoes te kopen, hoefde je nooit te vragen: welke? Met suiker? Met kaneel? Zonder suiker? Met stukjes? Nu zijn er namelijk talloze soorten.

En dat terwijl de zelfgemaakte nog altijd het allerlekkerst is. En het is zo kinderlijk eenvoudig. Zelfs als je geen keukenmachine of een staafmixer hebt, al is vooral die laatste wel heel handig. Maar in feite ben je met een mand appels, kaneel, eventueel wat suiker en een stamper al klaar.

Het idee voor deze serie waarin ik laat zien hoe je veel kant-en-klare producten eigenlijk heel makkelijk zelf kunt maken, kwam bij me op toen ik in de supermarkt een mevrouw zag die haar hele kar had volgeladen met voorverpakte pannenkoeken, potten jam, verse pasta, potten appelmoes en nog veel meer.

Iets zacht geworden appels, perfect voor appelmoes.

Ik schrok ervan hoe weinig we tegenwoordig nog echt zelf maken. Ik dacht aan mijn eigen jeugd. Hoe mijn moeder emmers vol vlierbessen plukte om daar sap van te maken. Hoe we eens in de zoveel tijd zelfgemaakte patat kregen van haar, waarbij ze de aardappels in repen sneed en die eerst ging voorbakken voordat ze in de frituurpan werden gedaan.

Maar ook hoe de boer een grote zak appels kwam brengen, waar ze dan met een passeerzeef talloze potten appelmoes van maakte die een winter lang heerlijk smaakte bij het avondeten.

Aanrecht

Ik weet nog hoe ik op het aanrecht zat en een schep van die net gezeefde appelmoes kreeg om te proeven of het nog wat zoeter moest worden of niet. De keuken rook nog dagen naar appelmoes, wat nu natuurlijk niet meer hoeft omdat elke keuken een afzuigkap heeft. Maar ik was blij dat we die toen nog niet hadden, want alleen al die geur opsnuiven als ik uit school kwam, voelde als een warme deken.

Appelmoes in de supermarkt.
© Foto archief.

Oud fruit werd nooit weggegooid. Als de pruimen of peren zacht werden, sneed ze die net zo goed in stukjes en gooide ze bij de appels. Et voilá, je had een lekkere fruitmoes die, opgewarmd, fantastisch smaakte bij een schaaltje vanillevla.

Waarom kopen we eigenlijk met z’n allen die in de fabriek gemaakte potten appelmoes, terwijl je het met heel weinig moeite zelf kunt maken, vroeg ik me af toen ik bij zo’n enorm schap vol appelmoes in de supermarkt stond.

Is het echt alleen tijdgebrek? Toen ik van een fruitmand vol appels zelf appelmoes ging maken, heb ik dat voor de lol een keer geklokt. Met het schillen, in stukjes snijden en het toevoegen van kaneel en wat suiker in de pan, was ik al met al vijftien minuten kwijt.

Het pruttelen van het fruit in de pan tel ik dan niet mee, want in die tien minuten kun je lekker even de krant lezen.

Ik deed de appelmoes daarna niet in potten, maar gewoon in diepvriesbakjes en kon een halve lade vol appelmoes vullen. Dan is het gewoon een kwestie van ontdooien en even opwarmen (want warme zelfgemaakte appelmoes is echt hemels van smaak) en je hebt een heel fijn bijgerecht bij de avondmaaltijd.

’Prepping’

Er bestaan heel wat kookboeken over ’prepping’, ofwel het voorbereiden van gerechten die je later in de week nodig hebt, zoals pastasaus, snacks, rijst, granen et cetera. Ook ik heb eerlijk gezegd geen zin om een halve zondag in de keuken te staan om dat allemaal in één klap te maken en zo doordeweeks minder tijd nodig te hebben om het avondeten te bereiden.

Maar wel kan ik er de laatste tijd steeds minder goed tegen om eten weg te gooien, alleen omdat ik toevallig iets te veel appels of tomaten heb gekocht. En niets is eenvoudiger om verspilling van voedsel tegen te gaan dan er een moes of saus van te maken.

Grappig

En weet je wat nou het grappige is van vruchtenmoes maken? Of het nu pure appelmoes is of een mengsel van vruchten, het smaakt altijd anders.

Pureer maar eens niet alle appels helemaal fijn. Dan heb je een lekkerdere appelmoes dan die ’met stukjes’ uit de supermarkt. Of probeer maar eens hoe je er met kaneel een heel zachte smaak aan kunt geven. Dan heb je de toegevoegde suiker die in de fabriekspotjes zit niet meer nodig.

Geloof me maar, als je die geur ruikt van de appeltjes die op het fornuis staan te pruttelen, ga je er echt lol in krijgen.

De staafmixer die ik gebruikte voor de appelmoes is van Tefal.

De lichtblauwe pan is van Le Creuset.

De passeerzeef is van Weis.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.