Premium

ZZ Leiden doorstaat de test tegen het Feyenoord van Toon van Helfteren [video]

ZZ Leiden doorstaat de test tegen het Feyenoord van Toon van Helfteren [video]
Rotterdam

Beide ploegen verdienden complimenten. Feyenoord omdat het er een echte wedstrijd van maakte, Zorg en Zekerheid Leiden omdat het overleefde in Rotterdam.

Voor de Rotterdammers eindigde het vorige seizoen met een kansloze nederlaag tegen Leiden, in de eerste ronde van de play-offs. Feyenoord, dat nu in de basketbalversie van het overbekende tenue van de voetbalclub speelt, staat echter tegenwoordig onder leiding van de legendarische Toon van Helfteren.

De coach uit Delft vierde zeven jaar lang successen met het Nederlands team maar is in de Sleutelstad vooral bekend als de man die ZZ alle nationale prijzen liet winnen, waaronder de enige twee landstitels van de club sinds de herintreding in de eredivisie.

Nee, tegen Leiden spelen deed hem niet zoveel meer, zo zei de 68-jarige Van Helfteren na een wedstrijd waarin hij opnieuw zijn kunnen had getoond.

,,Ik heb al zoveel clubs gecoacht. Leiden is inmiddels ook alweer te lang geleden. Leuk dat ik hier complimenten krijg voor ons spel. Maar je kent me, ik had het liever andersom gezien. Wij willen minstens vijfde worden en om het gat met de top-vier te verkleinen, willen we een keer winnen van elke club uit de eerste vier.’’

ZZ Leiden doorstaat de test tegen het Feyenoord van Toon van Helfteren [video]
Jarvis Williams kiest het luchtruim tegen Feyenoord.
© Foto Orange Pictures/Luka de Kruijf

Dat dat Feyenoord niet lukte in de seizoensouverture, was een compliment waard voor ZZ Leiden. Dat bleef keurig overeind terwijl Van Helfteren toch een paar zwakke plekken van zijn voormalige werkgever blootlegde.

Zo had de recordinternational en -bondscoach gezien dat Leiden wat lengte mist. In de selectie van ZZ is alleen Drago Pasalic echt groot, maar de Kroaat miste een groot deel van de voorbereiding en is vooralsnog beperkt inzetbaar. Feyenoord, met oud-ZZ’er Jeroen van der List, deed Leiden een paar keer pijn onder de basket.

Gelukkig voor de Leidenaars liet Jarvis Williams zich in de bucket behoorlijk gelden. De ervaren prof ontpopte zich tot de beste speler aan de kant van ZZ. Nog steeds was het verschil groot met de bewierookte Josh Cunningham, al toonde die wel veel meer beleving dan in zijn optreden in de Supercup. Voor Leiden is het te hopen dat hij zijn aanzienlijke potentie snel gaat waarmaken.

Bijvoorbeeld dinsdag in de eerste voorrondewedstrijd van de Europe Cup tegen het Bulgaarse Stara Zagora. Vanwege dat duel was coach Rolf Franke ook blij met wat zijn team had laten zien. ,,We werden vandaag echt getest en we zijn er goed uitgekomen. Er ontstond goede chemie bij ons. Dit moeten we meenemen.’’

ZZ begon uitstekend, speelde daarna een tijd solide alvorens de Rotterdammers in het derde kwart op tien punten voorsprong kwamen. ZZ boog even maar weigerde te barsten. Franke hoefde niet eens een time-out te nemen. ,,Die kwam op het einde nog van pas. We reageerden goed.’’

Vrij handig sleepte ZZ de wedstrijd eruit. nadat Braxton Huggins met een lenige lay-up er 76-82 van had gemaakt.,,Het was een lekkere pot’’, zei Franke. ,,Ideaal als voorbereiding op dinsdag.’’

Feyenoord-ZZ Leiden 79-82

(14-21, 27-24, 22-18, 16-19)

Scores ZZ Leiden: Williams 25, Persons 17, Huggins 14, De Jong 11, Cunningham 7, Pasalic 3, De Randamie 3, Ververs 2.

Meer nieuws uit ZZ Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.