Klein groepje dierenactivisten zorgt voor grote ergernis in omgeving Malieveld

De ME houdt de activisten en omstanders uit elkaar.© foto merlin mulder

1 / 4
Merlin Mulder
Den Haag

Een klein groepje dierenactivisten zorgde dinsdag voor grote ergernis bij boeren en relschoppers in de buurt van het Haagse Malieveld. Onder begeleiding van de Mobiele Eenheid (ME) moesten ze uiteindelijk hun actie stoppen.

De activisten hebben hun ’vreedzame tegenprotest’ aangekondigd en willen al zingend aandacht vragen voor meer dierenrechten. ’Baby pig, you are not alone’, zingen ze. Ook willen ze misstanden in de bio-industrie aankaarten en aandacht vragen voor veganistisch eten.

Veel van de actievoerders zijn zelf ook veganist. ,,Voor de duidelijkheid: we zijn niet tegen boeren, want die zorgen voor ons voedsel. Maar veehouders, daar kunnen we wel zonder’’, aldus Amber, die haar achternaam en woonplaats niet wil zeggen omdat ze regelmatig bedreigd wordt door onder meer veehouders. ,,Gisteren schreef iemand nog op onze Facebook dat ik mijn dood heel dichtbij haal door mijn acties. Best eng.’’

Het kleine groepje, nog geen 25 actievoerders, zorgt al snel voor ergernis bij omstanders. Waarom precies, wordt niet echt duidelijk. Meerdere boeren voelen zich niet door de dierenactivisten serieus genomen, maar er staan ook mensen bij die niets met het boerenprotest te maken hebben. Ze lijken eerder uit te zijn op rel. Demonstratief gaat een groepje omstanders Bifi-worstjes eten en roepen hoe ’lekker vlees is’. Ook worden er snoepjes in de vorm van varkentjes naar de actievoerders gegooid. ,,Boeren! Boeren!’’, wordt er naar de dierenactivisten geroepen, als steun voor de agrariërs. Ze krijgen opmerkingen als ’ga eens werken!’, ’rot op veganist’ en ’jullie stoten ook stikstof uit!’.

Al snel wordt de sfeer bij het Haagse station grimmiger. Een paar boze veehouders zoeken de confrontatie met de zingende actievoerders op en worden telkens door agenten weggestuurd. ME’ers op paarden rijden tussen de dierenactivisten en de omstanders door, om ze op afstand te houden. Amber: ,,Verschrikkelijk dat paarden hiervoor gebruikt worden, maar ik ben blij dat we beschermd worden.’’ Eerder voerde de jonge dierenactivist actie tegen het EK paardenspringen door in haar bh door een paardenbak te rennen.

De dierenactivisten proberen ondanks het geschreeuw door te zingen en houden twee vingers in de lucht, als peace-teken. Maar ze mogen van de politie niet blijven protesteren. ,,Ze vinden het niet veilig’’, aldus Amber. Onder begeleiding van de ME verlaten ze het plein.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.