Oegstgeests bedrijventerrein de Boeg ’op slot’

Leiden

Netbeheerder Liander doet het nieuwe Oegstgeestse bedrijventerrein De Boeg tot medio 2021 op slot. Wegens capaciteitsgebrek op het elektriciteitsnet worden nieuwe aanvragen voor stroom niet gehonoreerd.

De opening van het ’eerste gasloze bedrijventerrein in Nederland’ komt echter niet in gevaar, want de elektriciteitsaanvragen voor zes bedrijven die op het voormalige MEOB-terrein komen, zijn al gehonoreerd. Het gaat om een Praxis-bouwmarkt, Noordman Hout, hometrainerproducent Tacx, tuincentrum De Bosrand, transportbedrijf Keijzer, Chronos Vastgoed en kunsthandel Art & Facts. Zij willen eind dit jaar van start gaan op het terrein ten oosten van de A44.

Zes samenwerkende bedrijven op het voormalige MEOB-terrein (Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf), aan de noordkant van Oegstgeest, werken al geruime tijd aan een all electric opzet. Ze kopen samen zonnecollectoren in en voorzien hun nieuwbouw van warmte- en koude-opslag.

,,We hoeven ons geen zorgen te maken’’, zegt Arjen Pels Rijcken, woordvoerder van de zes bedrijven en zelf eigenaar van Art & Facts. ,,We hebben ruim besteld, al met het oog op groei. En het merendeel van de bedrijven gaat niet terugleveren aan het net, maar verbruikt de opgewekte stroom meteen zelf.’’ Volgens Pels Rijcken zijn Tacx en De Bosrand de grootste ’energieslurpers’ op het bedrijventerrein.

Liander kan de snelle toevoer van zelf opgewekte stroom, in combinatie met gestegen elektriciteitsvraag op veel plekken niet aan. Problemen doen zich vooral voor in tuinbouwbedrijven, in dunbevolkte agrarische gebieden en op duurzame bedrijventerreinen.

Om de problemen in Oegstgeest op te lossen, legt Liander een nieuwe kabel aan tussen het ’onderstation’ in Rijnsburg en de wijk Haaswijk in Oegstgeest. Ook legt het nutsbedrijf een extra kabel in het ’middenspanningsnet’ in Haaswijk. Hierdoor komt er vanaf medio 2021 meer capaciteit op het net.

De Boeg is toegevoegd aan een rijtje gebieden in Nederland waar Liander al eerder de stroomvoorziening op slot zette. Ook Nieuwveen, onderdeel van de gemeente Nieuwkoop, is een nieuw knelpunt. Begin dit jaar ging het Boskoops/Hazerswoudse boomkwekerijgebied op slot, vanwege capaciteitsgebrek op het elektriciteitsnet. Onlangs is daar een noodvoorziening aangelegd dat voor enige verlichting zorgt.

Ook in Leiden en omgeving dreigt een capaciteitsprobleem, zo blijkt uit gegevens van Liander, die deze week zijn gepubliceerd. Op overzichten van het elektriciteitsbedrijf is het gebied ’oranje’, dat betekent dat er ’beperkte beschikbaarheid’ is voor nieuwe stroomaanvragen. ,,Het loopt snel vol’’, zegt een woordvoerder van Liander. ,,Dat betekent dat daar binnenkort waarschijnlijk ook beperkingen gelden.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.