Premium

Oprechte boodschap Leidse studenten sneeuwt onder tijdens raadvergadering

Oprechte boodschap Leidse studenten sneeuwt onder tijdens raadvergadering
Leiden

Het Leidse plan om het aantal studentenhuizen in de stad te beperken, deugt niet. Daar zijn veel studenten het over eens. Maar het valt te betwijfelen of de bijna vier uur durende show die dertig jonge vertegenwoordigers dinsdagavond opvoerden bij de gemeenteraad, hun zaak goed heeft gedaan.

Wat te denken bijvoorbeeld van een vrouwelijk lid van studentenclub Minerva dat na haar spreekbeurtje kortaf tegen de raadsleden zegt: ,,Als u verder nog vragen heeft, kunt u ons mailen. Dan krijgt u binnen twee dagen antwoord.’’ Met een dergelijke toevoeging komen doorgaans zelfs burgemeester en wethouders niet weg, maar de licht overrompelde raadsleden lieten het er maar bij.

Leiden zoekt al jaren naar een manier om wijken met een te grote ophoping van studentenhuizen te ontzien. Om de bijbehorende overlast in te dammen, is nu een plan bedacht waarbij een maximum wordt gesteld aan het aantal studentenpanden per straat. Vijftien procent in de binnenstad, acht procent in de buurten daar omheen en vijf procent daarbuiten.

Een groep studenten onderzocht het ambtelijke voorstel en ontdekte louter nadelen. Zo worden op termijn enkele honderden studenten de binnenstad uitgejaagd. En in de ’gezinswijken’ ver van het centrum, waar de bevolking niet op studentenjolijt is ingesteld, komen er juist steeds meer. De overlast neemt dus niet af, maar wordt over de stad uitgesmeerd.

Nestor

Daarom heeft een aantal studentenverenigingen samen een alternatief opgesteld. Kort samengevat: pak pandjesbazen aan die hun eigendom laten verpauperen, bijvoorbeeld door brand- en geluidisolatie te verplichten. Verder moeten studenten beter met hun burgerburen overleggen en het verplicht aanstellen van een nestor per studentenhuis helpt daarbij.

Het plan telt zeker bruikbare onderdelen die waarschijnlijk hun weg naar het uiteindelijke raadsvoorstel wel gaan vinden. Maar het showtje dat Charles, Rosemarijn, Berend, David-Victor, Domenique en al hun medestanders in de raadszaal opvoerden, had kunnen uitblijven. Zo kon de alternatieve nota dinsdag niet in zijn geheel worden voorgedragen. De studenten kregen slechts drie minuten spreektijd per persoon, maar daar werd een creatieve mouw aan gepast. Een-voor-een namen de insprekers een paar strofen uit het plan voor hun rekening, waardoor toch bijna het hele rapport voor het voetlicht kwam. Vergaderingsvoorzitter Walter van Peijpe had door wat er gebeurde, maar hij kon er niets tegen beginnen. ,,Jullie zeggen op persoonlijke titel te spreken, maar ik heb het idee dat er vooraf onderling wat is afgesproken.’’

Het bitse Minerva-meisje en het toneelstukje in diverse scènes wekten eerder ergernis dan begrip voor de zaak. Veel beter deden een paar korte persoonlijke verhalen het. Van twee mannen bijvoorbeeld die door het kamertekort dagelijks op en neer naar respectievelijk Deventer en Lochem moeten, waar hun studieresultaten ernstig onder lijden. Of van een studentenhuis aan de Haarlemmerstraat dat ’s nachts wordt wakker gehouden door Leidse kroeggangers. Dus wie geeft nou wie overlast?

Bunkers

Het effect van die oprechte verhalen werd weer teniet gedaan door een jonge spreekster die beweerde dat het échte studentenleven zich toch echt in het stadscentrum afspeelde. De gemeenteraad heeft jarenlang gestreden voor meer studentenkamers en die zijn er recent ook gekomen achter Lammenschans en langs de Wassenaarseweg. Maar die werden door de studente afgedaan als Oost-Europese bunkers waar eigenlijk niemand wil wonen. Politieke sensitiviteit komt blijkbaar met de jaren.

Loman Leefmans

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.