Dura Vermeer begint met bouw Singelparkbruggen

Hapynionbrug© Impressie Ney & partners

Binnert Jan Glastra
Leiden

Aannemer Dura Vermeer begint maandag met de bouw van vijf van de zes Singelparkbruggen in Leiden.

Het gaat om de twee bruggen naar het Ankerpark (Binnenoostsingelbrug en Loviumbrug), de Wisenniabrug bij het Huigpark, de Helarbrug bij de Meelfabriek en Aeldisburg over de Groenhazengracht. De zesde brug is de Hapynionbrug, die bij de Kaarsenmakerstraat over de Nieuwe Rijn gaat, maar een begindatum daarvoor is nog niet bekend.

Dura Vermeer werkt op werkdagen van zeven tot zeven. De eerste maanden gaan veelal op aan kade- en funderingswerk. Zo wordt aan de Groenhazengracht de hele kademuur vervangen. De bruggen zelf worden tussen december en half maart volgend jaar geplaatst. Dat is dan twee jaar later dan de oorspronkelijke planning. Onder meer het faillissement van een onderaannemer leidde tot vertraging.

De gemeente heeft omwonenden een brief gestuurd met informatie over de werkzaamheden in hun buurt. Wie die brief niet heeft en er toch graag van op de hoogte blijft, kan dat op een smartphone doen via de Bouwapp.

De meer dan 4 miljoen euro kostende bruggen zijn ontworpen door het Belgische architectenbureau Ney & partners, dat ook de nieuwe Valkbrug ontwierp.

De namen die de bruggen kregen zijn het resultaat van een wedstrijd. De bedenkers mikken ermee op verwijzingen aan de wijsheid (Wisennia), de liefde (Lovium), gezondheid (Helar), geluk (Hapynion) en ouderdom (Aeldis). De Binnenoostsingelbrug is anders omdat het eigenlijk geen Singelparkbrug is. Die brug wordt neergelegd tussen Havenkade en Ankerpark, vanuit de gedachte dat mensen dan in combinatie met de Loviumbrug (Zijlpoort-Ankerpark) een rondje haven kunnen wandelen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.