Premium

Balletje hooghouden met Bettine Vriesekoop in Noordwijk

Balletje hooghouden met Bettine Vriesekoop in Noordwijk
Bettine Vriesekoop geeft uitleg aan de deelnemers van een clinic in Noordwijk.
© Foto Hielco Kuipers
Noordwijk

Waar de beste jonge tafeltennissers van Europa in Noordwijk internationale faam nastreven, daar ontfermt de ’grande dame’ van deze sport zich in een belendende zaal over welwillende ouderen. Met het nodige geduld brengt Bettine Vriesekoop de fijne kneepjes bij: techniek, ontspanning, houding en balgevoel. Al snel blijkt de praktijk weerbarstiger dan de theorie, want hooghouden van een balletje verandert al snel in oprapen van een balletje.

Sportpark Duinwetering in Noordwijk vormt drie dagen lang het domein van het Europese tafeltennistalent. Zo zijn er vier toernooien waarin zowel bij de meisjes als jongens wordt gestreden om de hoogste Europese eer bij de cadetten (tot en met 15 jaar) en junioren (tot en met 18 jaar).

Nederland heeft met Emine Ernst, Anna Peters, Lode Hulshof en Gabrielius Camara in elke categorie een deelnemer. Terwijl Camara in de grote zaal de Belg Louis Laffinaar met 4-3 verslaat, ontfermt Vriesekoop zich met zichtbaar plezier over de 55-plussers.

Vriesekoop benadrukt het belang van sport. ,,Onderzoeken wijzen uit dat dansen heel erg goed is tegen Alzheimer en dementie. Zo’n twintig procent van de hersenen die normaal stilliggen, worden dan geactiveerd’’, zegt de tweevoudig sportvrouw van het jaar die zich in haar hoogtijdagen kon meten met de Chinese wereldtoppers.

De trainingsintensiteit mag nu een stuk minder zijn, maar daarom niet minder belangrijk. ,,Ik wil fit blijven om kwaliteit van leven te hebben’’, laat ze de deelnemers aan de clinic weten.

Waar Vriesekoop in haar jonge jaren moeiteloos zes uur per dag trainde, voelt ze zich nu geenszins te groot om ouderen wegwijs te maken in haar sport. ,,Ik geef in Purmerend les aan mensen boven de 55 jaar. Zij staan echt te trappelen. Dat heb ik liever dan dat ik aan een stel onwillige paarden moet trekken.’’

Of er in de hoofdzaal een opvolger klaar staat, weet ze zo net niet. Het Europese jeugdtoernooi draagt in ieder geval bij aan de populariteit van de sport. ,,Het wordt er nooit slechter van.’’ Maar om echt te groeien heeft Nederland weer een idool nodig zoals Vriesekoop dat was.

,,Vroeger was er minder zendtijd, maar ging er altijd een cameraploeg met me mee. Nu is er meer zendtijd, maar zien we geen tafeltennis. Het grote publiek wil nu eenmaal echte beleving bij sporters zien. Het wil zien hoe Mathieu van der Poel door de modder rijdt.’’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.