Vogelasiel hoopt op plek bij Klinkenbergerplas

De dierenambulance

De dierenambulance© Archieffoto Hielco Kuipers

Ruud Sep
Oegstgeest

Het vogelasiel en de dierenambulance voor de Leidse regio willen terug naar Oegstgeest. De instelling heeft haar oog laten vallen op een stuk grond in de noordwesthoek van het recreatiegebied rond de Klinkenbergerplas.

In een brief aan het gemeentebestuur van Oegstgeest doet voorzitter Jaap van Meijgaarden namens de dierenambulance een poging om de politici voor zijn zaak te winnen. Hij meldt dat de dierenambulance en het vogelasiel veertig jaar lang in Oegstgeest gevestigd waren en door de samenwerking met de dierenartsen nog steeds nauw met het dorp verweven zijn. Nieuwbouw in het recreatiegebied hoeft volgens Van Meijgaarden geen probleem te zijn omdat het gebouw een landelijke uitstraling krijgt en grotendeels weg zal vallen tegen de gebouwen van de jeugdinrichting die even verderop staan.

De dierenambulance had tot voor kort haar pijlen gericht op nieuwbouw aan de Cruquislaan in de Leidse wijk Lage Mors. Leiden had de stichting hier een stuk grond aangeboden, de dierenambulance had de tekeningen voor de nieuwbouw al klaar liggen. Maar uiteindelijk eiste de gemeente aanpassingen die voor de stichting onbespreekbaar waren en maakte de nabijgelegen medische kinderopvang bezwaar tegen de plannen.

Omdat de voorzitter al langer twijfelde aan de haalbaarheid van de verhuizing naar Leiden, had hij het idee van nieuwbouw aan de Klinkenbergerplas dit voorjaar al in de week gelegd bij het gemeentebestuur van Oegstgeest. ,,Na lang aandringen kreeg ik van een ambtenaar het antwoord dat de kans van slagen niet zo groot is’’, vertelt Van Meijgaarden. ,,Daarom hebben we nu ook de raad in kennis gesteld. Misschien dat politieke steun kan helpen.’’

Het plan is om het gebouw dat getekend is voor de Cruquislaan nu neer te zetten in de hoek van het recreatiegebied. Lukt dat niet, dan heeft de stichting nog wel wat andere plekken in de regio op het oog. ,,Maar daar vertel ik verder niks over omdat ik wil voorkomen dat straks anderen met plannen komen voor die locaties.’’

De stichting kampt aan de ene kant met tekorten doordat regiogemeenten niet meer bijdragen aan de dierenambulance. Aan de andere kant heeft de stichting tonnen op de bank staan voor nieuwbouw dankzij een legaat van een onbekend gebleven vrouw uit Oegstgeest.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.