Bewoners vrezen Schade aan huizen door trillingen bij project Ambachtshof Zoeterwoude

Gertjan van Geen
Zoeterwoude-Dorp

Omwonenden van nieuwbouwproject Ambachtshof in Zoeterwoude-Dorp vrezen schade aan hun huizen aan de Ambachtsherenweg door trillingen als gevolg van de werkzaamheden.

Op de plek waar nu nog de Christus Dienaarkerk staat, worden twaalf eengezinswoningen en acht appartementen gebouwd. Nog voor met de sloop van de kerk is begonnen veroorzaken aan- en afrijdende vrachtwagens nu al trillingen, stellen de bewoners in een brief aan de gemeente. Zij vragen daarom de verkeersdrempels in de Ambachtsherenweg te verwijderen, te meer omdat langs die straat ook het bouwverkeer van het project Westwoud zijn weg naar binnen en buiten vindt. Dat de wagens daardoor mogelijk harder gaan rijden, nemen ze voor lief. Er wordt toch niet langzaam gereden, zoals beloofd. ’Overigens is er nog weinig te merken van het stapvoets rijden in de straat door de Firma Vermeulen. Er wordt iets afgeremd voor de drempel voor ons huis, maar als je aan komt rijden met een te hoge snelheid voel je toch de trillingen. Zelfs achter in de tuin hebben we ze al gevoeld en daar zit toch ruim 15 meter afstand tussen’ meldt woordvoerder Bert Raaphorst in de brief.

De bewoners verlaten zich verder op bevindingen van het bedrijf TVW-expertise, dat woensdag een zogenaamde ’nul-meting’ verzorgde aan de vooravond van de heiwerkzaamheden. TVW stelt dat trillingen, veroorzaakt door drempels, schade kunnen veroorzaken.

Daarnaast spreken de bewoners hun verbazing uit over de voorgenomen heiwerkzaamheden. Van de aannemer, de firma Houtman, hebben ze vernomen dat dat op traditionele wijze gaat gebeuren, terwijl de toezegging van de projectontwikkelaar was dat er geboord ging worden. Bij het project Wijdezorg, waar 52 senioren-appartementen, gebouwd worden, ging dat onlangs wel op die manier. ’De omwonenden hebben er weinig of niets van gemerkt: het werk verliep allemaal trillings- en geluidsarm, en zonder emotionele belasting voor de omwonenden. En dat, terwijl dat project verder af ligt van de bestaande bebouwing vergeleken met de Ambachtshof’, stellen de bewoners, die het daarnaast merkwaardig vinden dat er door de gemeente al een vergunning is afgegeven voor het heien.

De bewoners voelen zich nog altijd weinig gehoord en klagen erover dat de verantwoordelijke projectleider op het gemeentehuis taal noch teken geeft. ’Graag zien wij ook het rapport van een bouwkundige controle tegemoet, uitgevoerd door een extern onafhankelijk bureau, waarin advies wordt gegeven over het sonderen en funderen van het bouwterrein en waarin de risico’s van heien tegenover het schroefboren worden afgewogen’.

De gemeente Zoeterwoude kon vrijdag niet reageren. Het gemeente huis is traditioneel op 3 en 4 oktober gesloten in verband met de viering van Leidens Ontzet.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.