Winnaar architectuurprijs woensdag bekend

Ronald Rietveld.

Theo de With
Leiden

Wie wint de tweejaarlijkse Rijnlandse Architectuurprijs? Tijdens een bijeenkomst in Scheltema worden woensdag de twee winnaars bekendgemaakt: van de jury- en de publieksprijs.

Er zijn negen kanshebbers. Daaronder bevinden zich dit keer liefst drie musea: De Lakenhal, Naturalis en het Lisser Art Museum (LAM). Maar er zijn ook woonprojecten genomineerd. In Leiden zijn dat twee oude panden die een woonbestemming hebben gekregen: het Wolpakhuis aan de Herengracht en het Wees- en Oudeliedenhuis aan de Middelweg.

Op het Bio Science Park in Leiden heeft het nieuwe bedrijfspand van Nucleus ook een nominatie in de wacht gesleept. Buiten Leiden vielen Het Buitenhuis (Zoeterwoude), Hof van Duivenvoorde (Voorschoten) en de Joop van der Reijdenbrug (Katwijk) vielen in de smaak bij de jury.

Uiteindelijk wijst de jury onder voorzitterschap van Thijs Asselbergs een winnaar aan. Daarnaast wordt woensdagavond ook een publieksprijs uitgereikt. De afgelopen weken kon hiervoor worden gestemd. De stembussen zijn zondagavond gesloten.

Twee jaar geleden won een studentenhuisvestingsproject aan de Langebrug in Leiden, ontworpen door Mecanoo Architecten. De publieksprijs was toen voor de ondergrondse parkeergarage aan de Lammermarkt in Leiden.

In 2015 ging opvallend genoeg ook al een parkeergarage er met de prijs vandoor. De parkeergarage in het duin langs de Katwijkse boulevard won toen de jury- en de publieksprijs.

Tracy Metz is woensdagavond presentator van de bijeenkomst in Scheltema. Er is ook een lezing van architect Ronald Rietveld. Hij won de Prix de Rome, werd uitgeroepen tot architect van het jaar en baart met studio RAAAF steevast opzien met experimentele projecten.

Rijnlandse Architectuur Prijs, woensdag 9 oktober, 20.30 uur, Scheltema, Marktsteeg 1, Leiden, toegang gratis.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.