Premium

Leerzame zege voor ZZ Leiden tegen kampioen Zwolle [video]

Leerzame zege voor ZZ Leiden tegen kampioen Zwolle [video]
Leiden

Na de knappe zege op landskampioen Zwolle weet Zorg en Zekerheid Leiden wat het wel en niet moet doen.

Meestal zijn vooral nederlagen heel leerzaam. Maar als de Leidenaars goed hebben opgelet, dan bood de positieve uitkomst van het eerste thuisduel van het seizoen evenzeer genoeg aanknopingspunten.

Hoe prettig ook dat ZZ na twee wedstrijden samen met Donar de ranglijst aanvoert, de ontknoping van de competitie is nog ver weg. De plaatsingswedstrijd voor de Europe Cup tegen BC Beroe is dat niet. Woensdag moet Leiden tegen de Bulgaren een achterstand van vijftien punten wegpoetsen in de Vijf Meihal.

Dat is en blijft een zware opgave maar de ploeg van coach Rolf Franke liet zaterdag zien dat zulks niet onmogelijk is. Nadat de club op zeer nette wijze afscheid had genomen van banneling Mohamed Kherrazi, nu een speler van Zwolle, legde de thuisploeg een meer dan acceptabele eerste helft op het plankier.

Ook na rust (51-37) ging het aanvankelijk prima bij de Leidenaars, die in Tayler Persons, Worthy de Jong en Jarvis Williams hun speerpunten hadden. De lekker energieke Williams maakt een prima indruk in zijn eerste anderhalve maand in Leiden.

Leerzame zege voor ZZ Leiden tegen kampioen Zwolle [video]
Tayler Persons vliegt langs Mohamed Kherrazi, die voor de wedstrijd een mooi afscheid kreeg.
© Foto Hielco Kuipers

Persons doet het ook goed en is moeilijk van scoren af te houden, al is het even wennen dat ZZ nu een spelverdeler heeft die eerst voor eigen succes gaat. Daarbij moet wel worden aangetekend dat Persons tegen Zwolle goed was voor een keurige negen assists.

ZZ had de strijd in het derde kwart al kunnen beslissen, maar het kon Zwolle toch niet afschudden. Dat leek alsnog te gebeuren in het begin van het laatste speldeel. In die fase speelde de thuisclub zijn beste basketbal.

Zwolle kreeg geen ruimte meer om te schieten. Aan de overkant speelde Leiden geduldig en viel het consequent de basket aan. De Jong, Williams en Braxton Huggins, met een schitterende dunk, tilden het verschil naar de 20 punten, wat tegen een ingespeeld topteam als Zwolle geen geringe prestatie is.

Opvallend was de rol van Drago Pasalic in die fase. De Kroaat, die al wat meer kon spelen, eindigde met 2 punten, 7 rebounds en 3 assists, maar belangrijker was dat het ’draaide’ met hem in het veld. Bij basketbal houden ze een statistiek bij die +/- heet; hoe deed het team het met die speler binnen de lijnen. Pasalic eindigde met de hoogste score wat dat betreft, +21.

ZZ had de sleutel gevonden om niet alleen Zwolle te verslaan, maar ook om zich woensdag alsnog te plaatsen voor de groepsfase van de Europe Cup. Toen bleek echter dat Leiden zich nog wat verder moet ontwikkelen om de grootmacht van vorig seizoen te worden. Het degelijke aanvalsspel werd terzijde geschoven, en ingeruild voor wilde en te snelle pogingen van afstand.

Van 21 achter kwam Zwolle terug tot acht, alvorens een heel belangrijke driepunter van Marijn Ververs zorgde dat Leiden aan de goede kant van de score zou blijven.

,,Het zat weer even vast’’, zei Franke. ,,Dat was er juist uit. Daarvoor liep het prima, de bal bewoog goed. Wat wel heel cruciaal was, was de gezamenlijke beleving. Naar woensdag is dit belangrijk. We kloppen wel Zwolle thuis, vorig jaar lukte dat niet. Dat mag ook gezegd worden.’’

ZZ Leiden-Zwolle 82-73

(26-16, 25-21, 16-20, 15-16)

Scores ZZ Leiden: Persons 22, De Jong 20 (11 rebounds), Williams 19, Huggins 9, Ververs 5, De Randamie 3, Cunningham 2, Pasalic 2.

Meer nieuws uit ZZ Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.