Premium

Asbest en arseen in plas Vlietland: PvdD roept op ’pervers verdienmodel’ baggerstort een halt toe te roepen

Asbest en arseen in plas Vlietland: PvdD roept op ’pervers verdienmodel’ baggerstort een halt toe te roepen
De Meeslouwerplas bij Voorschoten.
© Foto Hielco Kuipers
Voorschoten

Het wordt hoog tijd het ’perverse verdienmodel’ van baggerstort in zandwinputten streng aan te pakken of een halt toe te roepen. Dat vindt de Statenfractie van de Partij van de Dieren (PvdD), blijkt uit vragen van de partij aan Gedeputeerde Staten na een recente uitzending van televisieprogramma Zembla. Daarin kwam onder meer de stort van met asbest en arseen verontreinigde bagger in de Meeslouwerplas aan bod.

Zembla legt de zere vinger op een systeemfout in de Nederlandse regelgeving rond baggerstort in zandwinputten: wat bedoeld was als oplossing voor overschotten, is zo lucratief geworden dat Nederland nu bagger importeert. Bagger die veelal vol zit met allerlei afval, zoals plastics en piepschuim.

En dat is nog maar wat direct aan de oevers van de betreffende stortplaatsen te zien is, omdat het aanspoelt. Op de bodems verzamelen zich zwaardere materialen. Bovendien blijken ondanks regelgeving ook zwaardere verontreinigingen zoals chemicaliën en asbest met enige regelmaat in de gestorte bagger te zitten.

Onderzoek

In de Meeslouwerplas - de middelste plas in recreatiegebied Vlietland - kwam onder meer asbest uit de Ringvaart van Haarlemmermeer en arseen uit het Gouwe-Aarkanaal terecht. Betrokken partijen bevestigen dit ook en de provincie is een onderzoek gestart naar de precieze gang van zaken. De resultaten worden eind deze maand verwacht. Volgens het hoogheemraadschap van Rijnland bleef de totale verontreiniging uiteindelijk wel binnen de normen en de waterkwaliteit in orde.

PvdD-fractievoorzitter Carla van Viegen dringt er bij Gedeputeerde Staten op aan om - als het inderdaad allemaal zo gegaan is - op te treden tegen ’een pervers en illegaal verdienmodel’. Ook vraagt zij GS of zij bereid zijn per direct te stoppen met stort in de Meeslouwerplas voordat onderzocht is of er sprake is van vervuiling. Daarmee bedoelt zij ook de grond die de tunnelboor voor de Rijnlandroute produceert.

Van Viegen wil verder weten hoe toezicht en handhaving in Zuid-Holland geregeld zijn; of daar toevallig sprake is van ’de slager die zijn eigen vlees keurt’. Volgens de Zembla-uitzending gaat er veel mis. Ook zou met opzet de hand gelicht worden met de regels. Er zou sprake zijn van een ’wegkijkcultuur’.

De voormalig zandwinput in Vlietland is al jaren onderwerp van discussie. De focus lag daarbij echter vooral op een conflict met aannemer BAM over tarieven voor baggerstort, de manier waarop die tot stand kwamen en een A4-geluidsscherm dat maar niet gebouwd werd door tegenvallende opbrengsten.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.