Premium

ATMP’s, een nieuw type medicijnen, vindt maar moeilijk de weg naar de medische praktijk

De bouw van het nieuwe hoofdkantoor van het Europese Geneesmiddelen Agentschap (EMA) aan de Zuidas in Amsterdam vordert gestaag.
© Foto ANP

Een hele nieuwe klasse geneesmiddelen, de zogeheten ATMP’s, ligt ongebruikt in laboratoria omdat de makers niet goed weten hoe ze daarvan een kant-en-klaar product kunnen maken. Het gaat om potentiële therapieën tegen onder meer leukemie en huidkanker, auto-immuunziekten, oogaandoeningen en middelen tegen slijtage in het kniegewricht. Pauline Meij van het LUMC raadt artsen, gezondheidswetenschappers, ziekenhuisapothekers en andere onderzoekers aan om deze geavanceerde therapieën sneller voor te leggen aan het Europese Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

De blijdschap was groot toen het lot in november 2017 Amsterdam aanwees als nieuwe vestigingsplaats voor het Europese Geneesmiddelen Agentschap. In een reactie in het Leidsch Dagblad zei oud-rector magnificus Douwe Breimer, die zich sterk voor de komst van het EMA naar Nederland (en naar Leiden) had ingezet, dat de geneesmiddelenmakers op het Bio Science Park hier enorm van zouden profiteren.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.