Leidse lasten stijgen stevig

Loman Leefmans
Leiden

De lokale lasten voor Leidenaars gaan komend jaar substantieel omhoog.

Zo stijgt de onroerende zaakbelasting voor woningen met 4,2 procent, de afvalstoffenheffing met 12 procent en de rioolheffing met 9,7 procent. Leges en overige heffingen gaan 2,7 procent de hoogte in.

De gemeente levert bij de jaarlijkse begroting, die gisteravond werd gepresenteerd, zelf een paar rekenvoorbeeldjes. De verhogingen zorgen ervoor dat de lasten voor een gemiddeld gezin in een eigen woning met 53 euro stijgen. Dat is 7,4 procent meer dan in 2019. Huurders betalen 38 euro meer aan de gemeente en dat is 10, 9 procent meer dan nu.

Het beeld van een links stadsbestuur (GroenLinks, D66 en PvdA) dat aan het spenderen is geslagen, verdient volgens wethouder Paul Dirkse (financiën/D66) de nodige nuance. Ja, het trio wil veel bereiken als het gaat om biodiversiteit, klimaatadaptatie en stadsvernieuwing.

Tegenvallers

Er zijn dus veel ’ambities’ zoals de dadendrang steevast wordt genoemd. Maar de tegenvallers die de belastingverhoging veroorzaken, zijn slechts gedeeltelijk aan de gemeente toe te schrijven.

Zo is de bijdrage van het Rijk weer lager dan eerder aangenomen en stijgen de kosten voor het verwerken en verbranden van restafval de pan uit, met 1,3 miljoen euro extra. Verder vragen aannemers vaak ’de hoofdprijs’ voor bouwprojecten, wegwerk of het vervangen van riolen. Ook (jeugd)zorg, groepsbegeleiding en huishoudelijke ondersteuning – het sociaal domein – wordt er bepaald niet goedkoper op. Leiden grijpt op dat punt per direct in en doet alleen bezuinigingsvoorstellen. Die doet verantwoordelijke wethouder Marleen Damen (zorg/PvdA) dinsdag tijdens een speciale bijeenkomst uit de doeken. SP-raadslid Ries van Walraven ziet de bui al hangen. ,,Dat wordt kiezen tussen de galg of de guillotine.’’

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.