Hillegommer die wordt verdacht van dodelijke brandstichting Stationsweg blijft nog in de cel

De brand aan de Hillegomse Stationsweg op 17 januari van dit jaar.
© Archieffoto Flashlight Fotografie
Voor de omgekomen Chinese student Maolin Zhang werd de week na de brand een herdenkingsbijeenkomst gehouden nabij de verwoeste woning in Hillegom.
© Archieffoto Frans Roomer
1/2
Den Haag/Hillegom

De man (21) die ervan wordt verdacht verantwoordelijk te zijn voor de fatale brand aan de Stationsweg op 17 januari van dit jaar, blijft voorlopig in de gevangenis. Zijn advocaat vroeg gisteren - tijdens een zogeheten pro forma zitting bij de Haagse rechtbank - om onmiddellijke vrijlating, maar dat verzoek werd afgewezen.

De brand woedde op de bewuste, vroege januarimorgen in een tot kamers en appartementen verbouwd dubbel woonhuis pal tegenover het Hillegomse station. Het vuur zette het gebouw in lichterlaaie en verwoestte het vrijwel volledig. Alle bewoners konden halsoverkop - sommigen over de daken en slechts in ondergoed gekleed - aan de vlammenzee ontsnappen. Op een na. De 27-jarige Chinese sterrenkundestudent Maolin Zhang, die aan de Leidse universiteit hoopte te promoveren, vond in zijn kamer de dood.

De 21-jarige zwakbegaafde Hillegommer, die ook in het gebouw woonde, kwam als verdachte in beeld omdat dit al de derde brand in betrekkelijk korte tijd is die aan hem valt te linken. Zo brak er in juli 2017 brand uit in zijn toenmalige woning aan de Hillegomse Vinkenlaan. En in februari 2015 brandde aan de Weerlaan een schuur van de vlak daarvoor overleden vader van de verdachte af.

De Hillegommer - die gisteren niet aanwezig was - ontkent iets met de branden aan de Vinkenlaan en de Stationsweg te maken te hebben. Zijn advocaat vroeg om onmiddellijke invrijheidstelling omdat er volgens hem geen enkel bewijs tegen zijn cliënt is. „Er zijn veel verdachtmakingen, maar geen feiten.”

Dat de ex-vriendin en de broer en zus van de Hillegommer belastende verklaringen over de verdachte afleggen, bewijst volgens de advocaat niets. „Mijn cliënt en zijn toenmalige vriendin zijn met ruzie uit elkaar gegaan. Haar verklaring kan dus uit rancune zijn afgelegd.” Ook wees de advocaat erop dat de broer in juli 2017 nog verklaarde niets van de brand aan de Vinkenlaan te weten, terwijl hij twee jaar later opeens alle details wist en met een beschuldigende vinger naar zijn broer wees.

Meterkast

Volgens de officier van justitie is er alle aanleiding de man nog vast te houden, totdat de resultaten van een aantal onderzoeken bekend zijn. Zo wordt onderzocht in hoeverre er nog sprake kan zijn van toeval bij zoveel branden in iemands directe omgeving. Verder is er nog steeds onderzoek gaande naar het ontstaan van de brand. Is er met de meterkast geknoeid, of zou de brand daar spontaan ontstaan kunnen zijn?

Wat volgens haar tegen de Hillegommer spreekt, is dat een camera registreerde dat hij op de ochtend van de brand acht minuten later dan gebruikelijk over de Stationsweg richting zijn werk fietste. En de man begon curieus genoeg twee dagen vóór de brand een online crowdfunding met de boodschap ’Ik ben alles bij een brand kwijtgeraakt’.

Volgens de advocaat bewijst dit allemaal niets. „Ook als het statistisch bijna onmogelijk zou zijn dat er zo vaak brand in je omgeving is. En zelfs als zou komen vast te staan dat er met de meterkast is geknoeid, bewijst dat nog niet dat mijn cliënt erbij is betrokken.”

Vanwege de ’stevige verdenking’ besloot de rechtbank niettemin dat de Hillegommer minimaal tot de inhoudelijke rechtszitting in de gevangenis in Zwolle moet blijven. Die inhoudelijke behandeling laat nog minimaal drie maanden op zich wachten.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.