Premium

Toeristische verhuur op de korrel: tijdelijk gebruik woningen zorgt voor overlast in Noordwijk

Toeristische verhuur op de korrel: tijdelijk gebruik woningen zorgt voor overlast in Noordwijk
De tijdelijke verhuur van woningen aan toeristen zorgt voor overlast.
© Archieffoto ANP
Noordwijk

De gemeente Noordwijk wil paal en perk stellen aan de ongebreidelde verhuur van woningen aan toeristen. Voordat er verschillende maatregelen worden genomen wil het gemeentebestuur van de inwoners horen hoe zij tegenover een strengere aanpak staan.

De gemeente ziet steeds vaker dat gewone huizen door ontwikkelaars worden opgekocht om aan toeristen te worden verhuurd. ,,Daardoor zijn er minder woningen beschikbaar voor Noordwijkse woningzoekenden en starters en wordt er de nodige overlast ervaren’’, aldus wethouder Dennis Salman. Volgens hem zijn er tientallen klachten binnengekomen.

Om de illegale verhuur aan te kunnen pakken, heeft het gemeentebestuur een aantal richtlijnen bedacht. ,,We willen die toetsen bij de inwoners, maar ook bij de hoteliers, want die ervaren hier veel concurrentie van’’, aldus Salman. Daarvoor belegt de gemeente vier bijeenkomsten. De eerste twee vinden op 28 oktober - van 17.00 tot 18.30 uur en van 19.30 tot 21.00 uur - plaats bij De Heeren van Noordwijk aan de Quarles van Uffordstraat 103. De derde en vierde sessie zijn op 30 oktober op dezelfde tijdstippen in Ontmoetingscentrum De Maasgaarde aan de Herenweg 9a in Noordwijkerhout.

Tijdens die bijeenkomsten krijgen de bezoekers eerst een toelichting over wat wel en wat niet mag. Het gaat daarbij niet om de verhuur van de in Noordwijk zo populaire zomerhuisjes of de Bed & Breakfast, in de kustplaats beter bekend als Zimmer mit Frühstück. Ook mogen bewoners voor dertig dagen per jaar een kamer aan toeristen verhuren. Waar de gemeente met name tegen ten strijde wil trekken, zijn de huizen die niet permanent worden bewoond. Zo mogen eigenaren die aan de kust een tweede woning hebben die niet aan toeristen verhuren. Vaak gebeurt dat wel, veelvuldig via organisaties als Airbnb. Zo heeft de Vereniging van Eigenaren van het aan de Koningin Wilhelmina Boulevard gelegen appartementencomplex De Heemborgh de tijdelijke verhuur aangepakt. Van de 265 woningen worden er zo’n zestig aan expats en toeristen verhuurd.

Woningen worden zelfs door bedrijven en particulieren voor dat doel aangekocht. Bewoners van De Heemborgh hebben in mei bepaald dat er een einde aan de recreatieve verhuur moet komen met inachtneming van een overgangstermijn van 7,5 jaar. ,,In die complexen ligt het ingewikkeld. Daar heeft zowel de Vereniging van Eigenaren als de gemeente een rol’’, aldus Salman.

De gemeente wil de reacties van de vier voorlichtingsbijeenkomsten gebruiken bij de verdere ontwikkeling van beleid. Is dat er eenmaal, dan kunnen overtreders ook worden aangepakt.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.