Premium

Overvaller Noordwijks tuincentrum heeft spijt, maar noemt naam mededader niet

Overvaller Noordwijks tuincentrum heeft spijt, maar noemt naam mededader niet
Na de gewapende overval op het Noordwijkse tuincentrum TuineXtra in juli rukten hulpdiensten massaal uit.
© Archieffoto Flashlight Fotografie
Noordwijk

De Sassenheimer die deze zomer een gewapende overval pleegde op tuincentrum TuineXtra in Noordwijk zei woensdag in de rechtbank erg erg veel spijt te hebben van zijn daad. De officier van justitie rekende het hem zwaar aan dat hij vier mensen een trauma heeft bezorgd en dat hij zweeg over de naam van de mededader, die nog niet gepakt is. Zij eiste vierenhalf jaar cel tegen verdachte Tikri A. (39).

De gewapende overval op TuineXtra aan de Van Berckelweg vond plaats op 11 juli en is op camerabeelden vastgelegd. De daders waren te zien in het programma Opsporing Verzocht. Twee donkere mannen met bivakmutsen liepen de zaak rond 8 uur ’s ochtends binnen, kort nadat het personeel aan de werkdag was begonnen.

Een medewerker werd met een tiewrap vastgebonden en bedreigd met een pistool dat op zijn knieholte was gericht. Hij ging onder dwang van de overvaller de trap op, naar het kantoortje waar de bedrijfsleider met geld bezig was. De bedrijfsleider dacht ’dit gaat me niet gebeuren’ en hij viel overvaller Tikri A. aan. Er ontstond een worsteling waarbij de bedrijfsleider gewond raakte aan zijn oor, doordat de verdachte een klap uitdeelde met het wapen. Er werd ook een schot gelost, de kogel verdween in de vloer.

De mededader had inmiddels een zogenoemde activiteitenbegeleidster geboeid, en ook naar boven gedirigeerd. Hij vluchtte toen hij het schot hoorde, terwijl Tikri A. werd overmeesterd door de medewerkers en werd vastgehouden tot de politie kwam. Het incident duurde een paar minuten, maar had grote impact op de medewerkers van het tuincentrum.

Zij zaten woensdag in de rechtszaal en zagen een verdachte die moeilijk uit zijn woorden kwam en schuldbewust was. „Die 11 juli is de dag dat ik levenslang heb gekregen”, stelde een slachtoffer in haar verklaring. Zij voelt zich nog steeds onveilig, zolang de andere dader vrij rondloopt. Ook tijdens de zitting wilde Tarik A. diens naam niet noemen, omdat hij bang is dat zijn familie dan in gevaar komt, zegt hij.

Volgens zijn advocate is A. een ’zachtaardige jongeman’ die de overval pleegde uit een ’wanhoopsdaad’ om uit de schulden te komen. Ook de politie zou hem een atypische dader hebben gevonden: ’geen doorgewinterde overvaller’. De advocate pleitte voor een deels voorwaardelijke straf, zodat A. aan zichzelf kan werken. De officier van justitie zag vooral de ’agressieve man’ op de beelden, die vier mensen veel leed heeft berokkend. Zij eiste vierenhalf jaar celstraf. Ook zou hij de slachtoffers ruim 11.000 euro smartengeld moeten betalen. De rechtbank doet 23 oktober uitspraak.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.