Premium

Verenigingsloods Leimuiden: geen zwervende spullen meer door unieke samenwerking

Verenigingsloods Leimuiden: geen zwervende spullen meer door unieke samenwerking
De Vereniging Opslag Loods in Leimuiden.
Leimuiden

De kleren van de Leimuidense sint en zijn pieten hoeven straks niet meer buiten de gemeente te worden opgeslagen.

De tobbesteekbaan en caravan van het plaatselijke oranjecomité kunnen hun omzwervingen eveneens staken, net als de kostuums van drumfanfare Mavileo. Ook De Kleine Oase profiteert van de 120 vierkante meter grote Vereniging Opslag Loods (VOL) die momenteel op het zwembadterrein wordt gebouwd en waarvoor gistermiddag een officieel moment was ingelast.

Omdat het terrein eigendom is van de gemeente Kaag en Braassem, moest er een recht van opstal worden gevestigd. Met vier gebruikers - Stichting Oranjecomité Leimuiden, Stichting December Comité, Mavileo en Stichting Vrienden van de Kleine Oase - vergde dat heel wat handtekeningen.

Om het circa 125.000 euro kostende gebouw te kunnen bouwen, is onder meer een grote loterij gehouden in de kern. Ook kwamen er bijdragen van plaatselijke ondernemers, de Stichting Leefomgeving Schiphol, Rabobank en - de grootste sponsor - het Fonds Alphen en omstreken. Verder scheelt vrijwilligerswerk bouwkosten.

Al met al vindt Susan Boogert van De Kleine Oase het ’een sterk staaltje van kracht in de kleine kernen’ waarvan ook de eigen mensen gaan profiteren. Stonden materialen voor zwemlessen, schoonmaak, onderhoud enzovoorts tot voor kort in een schuurtje dat plaats maakte voor de loods, straks wordt het ’veel overzichtelijker’. Voor het oranjecomité is de overgang nog groter. Tot september 2018 mocht het de eigen caravan en een tobbesteekbaan opslaan in het inmiddels gesloopte gebouw van Maarse en Kroon. En net in de tijd dat de oranje gekleurde caravan een tijdelijk plekje had, is hij opengebroken.

Volgens Boogert zal het nieuwe gebouw ’meelopen’ met het alarmsysteem en de camera’s in het zwembad. De gebruikers krijgen er hun eigen, apart af te sluiten en goed te verwarmen ruimtes. De grootste is voor het oranjecomité, de kleinste twee voor sinterklaas en drumband. De verwachte opening is in het voorjaar van 2020.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.