Premium

Snel uitspraak over auteursrechten foto-archief van Erfgoed Leiden

Snel uitspraak over auteursrechten foto-archief van Erfgoed Leiden
Het archief van Erfgoed Leiden.
© Archieffoto
Leiden

Erfgoed Leiden verwacht op korte termijn duidelijkheid te krijgen over de auteursrechtenkwestie waardoor een groot deel van het online foto-archief al anderhalf jaar op zwart staat.

Als er niets tussen komt, doet het gerechtshof Den Haag eind deze maand uitspraak in het hoger beroep dat Erfgoed Leiden heeft aangespannen tegen een uitgever die claimt het auteursrecht te hebben op 25 oude foto’s en ansichtkaarten in het archief van Erfgoed Leiden. De kantonrechter bepaalde anderhalf jaar geleden dat Erfgoed Leiden fout zat met het beschikbaar stellen van de foto’s op haar website. De uitgever kreeg een vergoeding van 75 euro per foto toegekend.

Doordat de uitspraak van de kantonrechter archieven in heel Nederland kwetsbaar maakt voor forse claims, werden vorig jaar hals over kop overal in het land grote delen van online foto-archieven ontoegankelijk gemaakt.

Het hoger beroep in de zaak diende in mei van dit jaar. Belangrijke pijler onder het verweer van Erfgoed Leiden is de nieuwe Europese richtlijn voor auteursrecht in de ’digital single market’ die vlak na de uitspraak van de kantonrechter is vastgesteld.

Daarin is vastgelegd dat online archieven op een vrij eenvoudige manier toestemming kunnen regelen voor het opnemen van materiaal dat niet meer commercieel gebruikt wordt.

Of het gerechtshof inderdaad eind deze maand uitspraak doet, staat nog niet vast. De uitspraak is namelijk al twee keer uitgesteld.

Erfgoed Leiden heeft de afgelopen anderhalf jaar met zo veel mogelijk rechthebbenden afspraken gemaakt om weer meer foto’s op de website te kunnen plaatsen. Desondanks zit het grootste deel van de 200.000 door Erfgoed Leiden gedigitaliseerde afbeeldingen op dit moment nog achter slot en grendel. Die foto’s kunnen voorlopig alleen in de studiezaal van het archief worden bekeken.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.