Premium

Leiderdorpse wethouder stapt op na bonje, opvolger al bekend

Leiderdorpse wethouder stapt op na bonje, opvolger al bekend
Angelique Beekhuizen.
© Archieffoto
Leiderdorp

Na het vertrek van de Leiderdorpse wethouder Angelique Beekhuizen van de Lokale Partij Leiderdorp (LPL) hoeft de gemeenteraad niet te vrezen voor een lege plek op de wethoudersstoel. Haar partij komt volgende week al met een vervanger.

Wethouder Angelique Beekhuizen wilde gisteren nog niet op haar vertrek reageren. „Ik heb even een dag voor mezelf nodig’’, verklaarde ze.

Sinds oktober 2016 was Beekhuizen in Leiderdorp verantwoordelijk voor zorg en welzijn, onderwijs, werk, integratie en onderwijs. Dinsdagmiddag kondigde de wethouder aan haar taken per direct neer te leggen. In een brief gaf zij als reden ’een verschil van inzicht’ te hebben met de fractie van haar eigen partij. ’Het bleek een uitdaging om namens een lokale partij te opereren in een domein waarin je veel te maken hebt met regionale samenwerking’, zo schreef zij in de brief.

Spanningen

Afgelopen raadsvergadering liepen de spanningen tussen haar en fractievoorzitter Hugo Langenberg van de LPL hoog op. De fractie bracht de wethouder in verlegenheid door haar publiekelijk niet te steunen.

De onenigheid ontstond in een debat over de toekomst van de jeugdzorg. Leiderdorp regelt dat samen met andere gemeenten, maar de oppositie wilde met een amendement afdwingen dat er een specifieker jeugdzorgbeleid komt voor Leiderdorp.

De ’extra paragraaf voor Leiderdorp’ in de regionale visie was voor veel partijen niet genoeg. Ook de LPL steunde aanvankelijk het amendement van de oppositie.

Zo’n beleidswijziging zou Beekhuizen naar eigen zeggen in de problemen brengen. „De visie moet dan opnieuw besproken worden met de regiogemeenten. Het proces komt zo in gevaar. Ik raad het zeer af dit amendement door te zetten.”

Langenberg nam haar pleidooi niet in dank af. „U hoeft helemaal niet te onderhandelen”, zei hij ferm. „U kunt gewoon doorgaan waar u mee bezig bent.” Na een lange schorsing krabbelde Langenberg toch terug en stemde, tot ontzetting van de oppositie, vervolgens tegen het amendement.

Inzicht

De reden van vertrek heeft Beekhuizen in overeenstemming met de LPL naar buiten gebracht. „We hebben overleg gehad hoe we dit naar buiten brengen. Daarom wil ik het alleen op ’het verschil in inzicht’ houden, zoals in de brief staat’, zegt fractievoorzitter Hugo Langenberg. „Dat is waar ik het bij wil houden.”

Wat hij van het vertrek van Beekhuizen vindt? En hoelang er al ongenoegen is? Langenberg wilde daar niet op ingaan. „Dit gaat om gevoelige zaken, zoals je begrijpt. Met Beekhuizen is afgesproken dat we elkaar niet onnodig beschadigen.”

Wel deelt hij mee dat de partij volgende week al met een opvolger voor de wethouder komt. „Maar meer kan ik daar niet over zeggen.”

Beekhuizen vormde samen met burgemeester Laila Driessen en wethouders Willem Joosten en Daan Binnendijk het Leiderdorpse college. De burgemeester zegt niet eerder van de beslissing van Beekhuizen af te hebben geweten. „Voor het college kwam het ook onverwachts. We zijn erg verdrietig. De samenwerking was altijd fijn en in harmonie. Ik kijk met veel liefde en respect naar Angelique. Ik werk prima met mannen, maar nog een vrouw in het college was leuk en gezellig.”

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.